De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Materialisme, een cultus?

img_7268Naar aanleiding van een opmerking van mij zei een collega deze week: “We zijn hier niet om de toekomst te maken, maar om onze studenten voor te bereiden op een toekomst die onzeker is.” Ziehier het verschil in visie op onderwijs tussen ons beiden in een zin samengevat. Gelukkig kan het naast elkaar bestaan.

Voor mij is namelijk niet iedere onzekere toekomst ok. Om duurzaam te zijn vraagt het vrijwel zeker dat we in de toekomst het materialisme als cultuur verlaten. En dat vraagt zo verschrikkelijk veel verandering in onze huidige denkkaders, in die van bedrijfseconomen en accountants. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om elkaar daarin stevig te ondersteunen.

Ik doe mijn best.

  • Ik ben open en vertel studenten dat ik misselijk werd van de film “The wolf of Wall Street”
  • Ik ben open en vertel iemand waarom ik niet meedoe met de “sister-feestdagen-uitdaging op Facebook”. Ik hou namelijk wel van vrouwen die dingen samen doen, ik hou er niet van dat daar spulletjes aan te pas komen. Ik hoop dat ze elkaar veel bonnen met “samen dingen doen” kado doen.
  • Het nieuwe curriculumontwerp heeft een stevige component verantwoord handelen, maatschappelijk verantwoord ondernemen. Oa omdat ik erbij was en mee daarover waakte.
  • Ik geef een deel van mijn geld aan oa een elektrische fiets om de 25 km naar het werk te fietsen, 3 x per week biologisch, vegetarisch, lokaal eten. Vertel hierover. Een ander deel van mijn geld gaat nog naar “makkelijk en snel”. Daar zwijg ik dan weer over *grijns om mezelf*.

Allemaal kleine acties als tegenwicht op het grote verhaal van het materialisme.

Dat tegenwicht willen bieden kwam niet vanzelf. Ik heb er een tijdje over gedaan om te zien hoe materialisme ingeprogrammeerd lijkt te zijn. Ook nu weer, als ik kijk naar onderstaande film denk ik toch weer: “materialisme zit diep in onze cultuur, maar een cultus, echt?”. Terwijl ik eigenlijk het antwoord weet. Nog niet weet wat erna komt, nog niet weet of ik het helemaal eens ben met wat aan het eind van de film wordt gegeven als alternatieve denkwijze.

En dat is ok, dat is ontwikkelen/leren, in je eigen tempo je denkkaders verleggen. Geprikkeld door de input van anderen.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén