De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Kennis willen overbrengen: een beperkende overtuiging als docent.

IMG_6428Deze week zei iemand tegen me. Een kenmerk van het beroepsonderwijs is dat veel mensen uit de praktijk komen. Die vaak eraan begonnen zijn met de primaire wens “opgedane kennis/ervaring te willen overdragen”.

Ergens later in de week, bij het opruimen vond ik een persoonlijke tekst van een jaar geleden. De aanleiding doet er even niet toe.

Een oefening in inleving.

Lees het eerst eens gewoon. Hoe voelt dat?

En dan vanuit het perspectief van iemand die kwam om zijn kennis over te dragen. Voel eens wat hij/zij voelt hierbij?

Dat is namelijk wat ik ermee deed. Een oefening in inleving en een oefening in, hoeveel van die overtuiging draag ik mee.

We willen een bijdrage leveren aan een rechtvaardige, inclusieve, circulaire samenleving door het creëren van ont-wikkel-ruimte voor financials (value-officers?). Dat doen we door de huidige kennis en ervaringen te koppelen aan nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. Maar ook door de toekomst te maken door samen het begin ervan te creëren.

Meedoen betekent dat:

 • Je je tools eigen gaat maken die momenteel beschikbaar zijn voor duurzaam opgeleide professionals, nieuwe tools mee gaat ontwikkelen
 • je persoonlijke why gaat ontdekken en koppelen aan je beroep
 • inzicht krijgt in de meest actuele ontwikkelingen in het vakgebied, zodat jouw meerwaarde wordt gecreëerd.
 • en een portfolio gaat opbouwen met relevante duurzame ervaringen.

Het docententeam wil graag hun vakmanschap met je delen door als rolmodel te fungeren, kennis en ervaring te delen. Onze allerbelangrijkste taak is om de structuur/ruimte te scheppen voor de groep en jou om je te ont-wikkelen. Dat kunnen we alleen als we je waarderend zien, met je in dialoog gaan en je ondersteunen bij reflectie.

Hoeveel van die overtuiging ik meedraag. Weinig meer.

Het gaat niet om mij. Het gaat mij om die ontwikkeling van de student, haar/hem zo goed mogelijk ondersteunen om zijn persoonlijke why/opdracht (te ontdekken en) in de wereld te zetten. Mijn kennis en ervaring als bedrijfseconoom is maar een klein deel van wat ik daarbij aanbiedt. En de illusie dat ik iets kan overdragen heb ik niet (meer). Ik bied aan, ben rolmodel, ook als lerende, en voor de rest is het aan de ander.

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Judith van Hooijdonk 10 juni 2016

  Ik moest hierbij denken aan een gastcollege van Peter Teune bij de MLI die zei: “ziektes kunnen worden overgedragen, kennis niet. Je kunt groei bevorderen” 🙂 https://2bejammed.org/2014/01/12/ziektes-kunnen-worden-overgedragen-kennis-niet-mli/

  • Ilse Meelberghs 11 juni 2016 — Berichtauteur

   Dankje Judith, interessante post. Bij nr 3 vroeg ik me af of het nu werkt of niet, die reallife cases.
   Ilse

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén