De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Is slagen ook afhankelijk van de groep waarin je zit? Wie kan helpen?

Vorige week zegt mijn zoon: Op … game was er eentje online die supergoed was. Ik heb hem gevraagd om me te helpen. Mijn primaire reactie (niet hardop): “Natuurlijk helpt die niet, dat vraagt iedereen hem”. En denk aan @coachSander met zijn blog over nooit meer gratis. “Wat krijgt hij ervoor terug”. Maar het lef van mijn zoon blijft hangen. Ik heb namelijk voor twee dingen hulp nodig van “een supergoeie”. Over een van die twee gaat deze blog.

Concreet voorbeeld: ik geef aan twee groepen les. Hun hele propedeuse-jaar krijgen ze bedrijfseconomie van mij. Vorig kwartaal: zelfde docent (ik dus), ene groep studeert thuis voor bedrijfseconomie ongeveer het dubbel van de uren van de andere groep. Het aantal geslaagde studenten is het dubbele. (wetenschappelijk totaal onbetrouwbaar vastgesteld)

Ik ben nog maar vier jaar (HBO-)docent maar mijn gevoel zegt me dat gerichtheid van een groep op leren en de samenwerking binnen de groep ook een factor zijn als het gaat om het slagen voor een toets. En als dat zo is wil ik dat niet aan het toeval overlaten.

Ik heb nodig:

 • goeroe’s/onderzoek dat aantoont dat dat (niet) zo is.
 • Manieren om die samenwerking, die gerichtheid op leren als individuele docent te beïnvloeden. Waar let ik op, hoe doe ik dat. Effe geen algemeenheden rondom groepsdynamica.

Vorige week vroeg ik me af of The Human Element een antwoord zou kunnen zijn op de tweede vraag. Kent u het antwoord. Als laatste aanvulling: waarom koppel ik die samenwerking aan die gerichtheid op leren. In het begin van het jaar heb ik een groep intensief mogen meemaken/begeleiden. Daar was het wel gelukt om het groepsgevoel te creëren, samenwerking te bevorderen. Vervolgens was de gezelligheid in de klas minstens even belangrijk als  “gerichtheid op leren”.

Dat alles gezegd hebbende, ga ik je vragen om me te helpen. Je mag het schenken of je mag me laten weten wat je ervoor in de plaats wil. Ik wil graag het antwoord op deze vragen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

12 Reacties

 1. CoachSander Vrugt van Keulen 23 april 2012

  Prachtig voorbeeld van #NooitMeerGratis; weten dat hetgeen je vraagt de ander moeite / tijd / geld zou kunnen kosten en dat je niet verwacht dat die ander dat zomaar ‘gratis’ zal gaan doen.

  Vooraf een duidelijke afspraak maken of het een schenking is of dat er een duidelijke ‘waarden ruil’ zal plaatsvinden. En voor de goede orde; dat laatste hoeft helemaal niets met geld te maken te hebben…

  Duidelijk uitspreken vooraf voorkomt scheve gezichten achteraf.

  Nu nog iemand vinden die een antwoord heeft op je vraag…

 2. Lambert de Haas 23 april 2012

  Hallo Ilse, Ik wil je wel helpen, maar je vragen zijn talrijk en niet helemaal helder voor me.

  Mijn begrip van de situatie:

  groep A: Veel groepsgevoel, samenwerking, veel thuisstudie, gezelligheid in de klas >> Resultaat is een hoog aantal geslaagden .

  Groep B: laag groepsgevoel, minder samenwerking, minder thuis studie >> Resultaat is 1/2 van groep A

  Klopt mijn interpretatie?

  • Ilse Meelberghs 23 april 2012

   Het groepsvoorbeeld was er even om de oorsprong van mijn vraag te duiden. Als het kan wil ik me voorlopig concentreren op dat andere deel. Alvast bedankt voor deze input.

 3. Lambert de Haas 23 april 2012

  De vragen die ik je zie stellen:

  a) Is slagen ook afhankelijk van de groep waarin je zit?

  b) Is er een verband tussen de “gerichtheid van een groep op leren” en de “samenwerking binnen de groep”, als het gaat om slagen voor een toets?

  c) Zijn er manieren om die samenwerking, en de daarmee veronderstelde gerichtheid op leren, als individuele docent te beïnvloeden?

  d) Hoe doe ik dat?

  e) Kan The Human Element een oplossing voor me bieden?

  f) Wie kan helpen?

  g) Wil je iets terug voor je hulp?

  Zijn dat alle vragen die je beantwoord wilt hebben? ;-)))

  • Ilse Meelberghs 23 april 2012

   Lambert,
   Nou het is het begin 🙂 Leren begint met vragen stellen. En dan iemand als jij die de vragen herformuleert en toetst. En ik die dan denk..klopt dat is wat ik wou vragen allemaal behalve B en C.
   b) Is er een verband tussen de “gerichtheid van een groep op leren” en de “samenwerking binnen de groep”, als het gaat om slagen voor een toets?
   Ik had hem als volgt bedoeld: ik zie dat er een verschil is tussen groepen als het gaat om “samenwerken om de stof te begrijpen”, ik zie ook dat er verschil is tussen groepen als het gaat om “in de les bezig zijn met leren”. Eigenlijk zoek ik van beide de samenhang met het halen van een toets. (relevantie). Zou ik er anders naar moeten kijken? Of populair samengevat: Heeft het zin om me als docent bezig te houden met deze aspecten van het groepsproces.
   c) En als dat inderdaad helpt om te slagen/meer te leren. Hoe kan ik dan samenwerken en gerichtheid op leren van de groep, als individuele docent beïnvloeden.

 4. Pedro 23 april 2012

  Als je kijkt of er een invloed is van ‘group cohesion’ en leren, dan is het antwoord duidelijk ja. Een ietwat ouder onderzoek kan je hier bekijken http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA296297. Zij tonen dat de grootte van de groep een invloed heeft en het al dan niet taakgericht zijn. Een meer recente metastudie toont ook significante invloeden, maar dan vooral op gedragsniveau, meer dan op resultaatsniveau (http://psycnet.apa.org/journals/apl/88/6/989/) .
  Verder zou ik Marzano aanraden als bron, en eventueel ook dit nog http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.193.1679&rep=rep1&type=pdf (wel al wat ouder)

 5. Ilse Meelberghs 23 april 2012

  Geweldig, heel wat denk/leesvoer. Via @jujuutje (begin april) heb ik nog onthouden dat ik ook nog de bronvermelding moet checken van – Dit wordt jouw jaar!Ben Tiggelaar ISBN 978 90 794 4550 9

  Om de oorsprong te vinden van het volgende citaat (persbericht)
  Bij de Q: De kritiek op management- en zelfhulpboeken is vaak dat ze vaak veel open deuren bevatten. Hoe is dat met jouw nieuwe boek?
  …”Wat je natuurlijk wél ervaart, ik ook, is dat veel conclusies uit onderzoek vaak herkenbaar zijn. Je ziet dingen bevestigd uit je eigen ervaring. Maar dat is iets anders dan dat je vooraf al wist wat er ging komen.
  Neem bijvoorbeeld het inzicht dat je sneller hogere prestaties levert wanneer je juist niet focust op presteren, maar op leren. Dit wordt in minstens 90% van de bedrijven volkomen fout aangepakt. Veel mensen weten dit blijkbaar niet of ze zijn niet in staat om deze kennis naar praktisch handelen om te zetten. In beide gevallen biedt dit nieuwe boek praktische aanknopingspunten.”

 6. Lambert de Haas 25 april 2012

  Ilse,

  Ik kan helaas geen pasklaar antwoord geven. Wel denk ik dat je op de goede weg bent als je via het groepsproces de individuele prestatie wilt beinvloeden.

  Even heel vereenvoudigd: Mensen zijn sociale wezens. Als we ons goed voelen in een sociale context, zijn we minder bezig met de “mentale zelfverdediging” (je defensieve gedrag). Als je minder tijd besteed aan je defensieve gedrag, kun je meer tijd besteden aan het gebruiken van je potentieel. Resultaat = betere prestatie.

  Defensiviteit kent veel subtiele verschijningsvormen. Ik noem er een paar (maar zou zo een paar pagina’s kunnen vullen):
  Slachtofferrol aannemen, Anderen belachelijk maken, Alles of niets denken, Alles beter weten, Plotselinge terugval in IQ, Ontkennen van defensief gedrag… Misschien herken je ze bij je studenten (of jezelf). 😉

  Er zijn in hoofdzaak twee wegen om individuen minder defensief, en daarmee productief, te krijgen:
  a) werken aan een klimaat waarin het individue zich goed voelt.
  b) werken aan het zelfvertrouwen van het individue.

  The Human Element (THE) is een programma waarin we beide wegen bewandelen. De inhoud en opbouw van het THE programma is te uitgebreid om hier eventjes te beschrijven.

  Wanneer het gaat om het faciliteren van individuele studenten naar meer zelfvertrouwen en het bouwen van een “goed” klimaat, dan denk ik dat je als individuele docent een centrale positie inneemt (net als de vestigingsmanagers bij MAX). Het THE programma zou je als docent kunnen helpen om gestructureerd de voorwaarden te blijven scheppen die leiden tot prestaties op een hoog niveau.

  De vraag blijft hoe effectief je bent als je in je eentje een groep maximaal 80 uur kunt begleiden. Wanneer je als team van docenten gestructureerd werkt aan het sociale klimaat en het zelfvertouwen bij studenten dan ga je zeker resultaat zien.

  Ik hoop dat je iets met het bovenstaande kunt.

 7. Miguel van de Laar 25 april 2012

  Onder het motto ‘Google is you friend’:
  http://scholar.google.nl/scholar?q=group+impact+learning&hl=nl&btnG=Zoeken&lr=
  (scholar.google.com is een gemodereerde versie van Google waar je veel wetenschappelijke papers kan vinden)
  Succes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén