De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Is er een best practice?

IMG_0553Nog steeds op zoek naar “organisatie economen duurzaam opleiden”. Dit keer in gesprek met een professor. Veel heb ik al geleerd door het lezen van zijn blogs over (duurzaamheid in het) onderwijs, wetenschap, de organisatie ervan. Benieuwd naar wat een gesprek me zou opleveren.

Ook dit is geen gespreksverslag. Het is (een gedeelte) van wat ik meeneem ervan.

Het voorbeeld

Ik ben begonnen met te vragen naar wat voor hem nu een mooie best practice is gezien mijn doelstelling. Hij vertelde over Aalborg University. Ik onthield een gevoel erbij en elementen. Het laatste leverde deze matrix op:

tabel

De vereenvoudiging doet natuurlijk geen recht aan onderliggende modellen, maar net dat helpt me. Wat zijn in grote lijnen de elementen waar bij het ontwerpen van een organisatie over nagedacht kan worden.

Wat ik trouwens prachtig vind is dat je op de website van de genoemde universiteit met 2 muisklikken aankomt bij “samenwerken met studenten”

PS Oh jammer, ben bij nut docent, mag coachen/begeleiden een ander belangrijk punt vergeten, het contact met “buiten”.

Het proces laten gebeuren

Het lijkt een terugkerend thema te worden deze weken:

Heb geduld, organiseer het proces, geef het de tijd en sta open voor alles wat het oplevert. Sturen op de door mij gewenste uitkomst levert niet de duurzame organisatie waar ik naar op zoek ben. Het is veel sterker als het tot stand komt op de manier waarop later ook gewerkt wordt.

Ik ontleer het langzaam, dat “met een helder doel voor ogen”. Met dat ik dat doe, verlegt de focus naar het proces en het vertrouwen in de uitkomst ervan.

Decluttering

Ook dat kwam ter sprake. Dat in een proces van herontwerp ruimte gevonden kan worden door goed te kijken naar wat echt “moet” en wat in de loop der jaren zo gegroeid is. (zijn blog over de “ontmoeting” van het hoger onderwijs vind je hier)

Stokpaardjes

En mijn stokpaardje, economen duurzaam opleiden. Daarmee gaat het in de voorbeeldopzet net als met andere stokpaardjes. Passen ze bij de grote beroepscompetentie. Beslis als vakmensen samen of het een gewenste leeruitkomst is.

En wat mij betreft helpt dan het inspiratiedocument weer. Als voorbeeld van hoe het eruit kan zien. Mn het stuk van Margreet Boersma en de daarin geformuleerde leeruitkomsten (vanaf pg 29)

Dankje

Ook hier weer heerlijk dat iemand voor mij een keuze maakt uit jarenlange ervaring/kennis en de tijd neemt om dat onderdeel bij mij te laten landen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén