De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Intro op MVO in het ondernemingsplan #lesbeschrijving

mvo start“Duurzaamheid gaat in essentie over de connectie met jezelf” vertelde Pieter Spinder me vorige week. En omdat dat zo mijn eigen bevindingen bevestigde, heb ik naar aanleiding daarvan de start van het project MVO nog snel even anders ingericht. Deze start gebruikt om kort met de studenten te onderzoeken wat zij persoonlijk belangrijk vinden.

Deze propedeuse-studenten schrijven een ondernemingsplan. De opdracht in dit project is om te onderzoeken of het mogelijk is om MVO-(doelstellingen) op te nemen in het ondernemingsplan.

Als “breekijzer voor hun eigen waarden” heb ik ze gevraagd om te benoemen van welk wereldprobleem ze niet begrijpen dat het niet opgelost kan worden, op een post-it schrijven en op te hangen bij people (geluk), planet (gezondheid) of profit (geld).

Er waren geen vrijwilligers om te delen wat ze hadden opgeschreven. Ikzelf heb dat wel gedaan. (=dat mensen voor geld nog steeds dingen doen waar ze niet in geloven)

Vervolgens heb ik gevraagd om datzelfde te doen voor een probleem in hun directe omgeving.

Dat hebben een aantal mensen gedeeld met de groep.

Om ten slotte oplossingsgerichtheid toe te voegen. Niet kijken naar het probleem, omdat je dan gaat werken aan het probleem oplossen. Wel kijken naar wat de echte gewenste situatie is.

Richting gewenst

Dat hebben we relatief uitvoerig gedeeld. Kwamen daarbij ook weer terug op de vorige punten.

in die drie rondes kwamen oa  Boyan Slat, inkomensongelijkheid, racisme, respect, de huizenmarkt, kanker en andere ziektes, vergrijzing, jongerenwerkloosheid vs ouderen zonder passie voor het werk, slachtoffers in Syrie, True pricing, circulaire economie, belang van lokaal, dierenproeven, biologisch vlees, de twee kanten van ineens stoppen met kinderarbeid, naar de consequenties durven te kijken van sturen op winst op andere zaken.

Met tenslotte de vraag of het mogelijk was in het ondernemingsplan een bijdrage te leveren aan het bevorderen van die gewenste situatie.

Benoemd dat:

  • het in mijn ogen de sterkste vorm van MV-Ondernemen is, als je in de kern van je bedrijf/missie, die bijdrage aan de gewenste situatie kan opnemen.
  • dat de bollen People/Planet/Profit gaan om het streven om het voor alledrie goed te doen. Dat je voor je het weet belandt in goed doen voor de planeet tot dat te duur wordt etc.
  • dat het echt ingewikkeld is om alle consequenties van je gedrag te overzien en daarnaar te handelen. Doch dat dat je niet moet tegenhouden om je best te doen.

Geen idee van de impact van het uurtje. De post-its nalezend, terugkijkend op de gesprekken, ben ik in ieder geval geraakt door wat onze studenten raakt.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén