De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Intervisie #voorbereiding #terugkijken

Fijn, woensdag weer intervisie. In het begin van iedere intervisie-sessie kijken we even terug.

Vorige keer had ik kort hulp gevraagd bij: hoe maak je meteen de eerste les contact met de studenten. Dit omdat ik steeds meer ga inzien dat de relatie erg belangrijk is voor het leren en erg subtiel tot stand komt. Alles doet ertoe!

Hoe is dat afgelopen en wat heb ik naar aanleiding daarvan nog meer anders gedaan dan de vorige kwartalen:

  • Ik heb ervoor gekozen om de eerste les mijn propedeusestudenten bij binnenkomst bij de deur een hand te geven en mezelf voor te stellen.
  • Het mezelf klassikaal introduceren heb ik gedaan aan de hand van beelden. Vooral verteld welke principes voor mij belangrijk zijn.
  • Ik heb onthouden dat het belangrijk is om met een aantal mensen per les klassikaal, even 1 op 1 contact te hebben. Het hoeft niet met iedereen om effectief te zijn (= maakt het makkelijker om het voor elkaar te krijgen)
  • De eerste lesdag na mijn verjaardag heb ik getrakteerd met Chocotoff’s. Bij de deur heb ik die aan iedereen persoonlijk uitgedeeld.
  • De laatste les heb ik met een handdruk aan het eind van de les iedereen persoonlijk succes gewenst.
  • Ik ben nog steeds waardeloos met namen, slaag er wel in om in een volgende les af en toe terug te komen op een 1 op 1 gesprek uit een voorgaande les.
  • Op een enkele uitzondering na ben ik niet meer geïrriteerd of teleurgesteld geweest nav het gedrag van studenten. Ik heb me verbaasd, vragen gesteld naar het waarom, benoemd wat ik zag, geluisterd naar de antwoorden en af en toe toch stiekem moederlijke raad gegeven.
  • Genoten van de momenten waarop ik studenten op de kar zag springen = echt zag zoeken naar hoe en waarom. Ook van die studenten die dat voor het eerst deden tijdens de laatste les.
  • Maw, ik heb steeds minder last van overtuigingen hoe ik zou moeten zijn. Ben steeds meer mezelf. En dat … schijnt erg belangrijk te zijn voor de relatie. Werd nog eens bevestigd op het symposium pedagogische tact.

Al met al tevreden over de voortgang die ik heb gemaakt.

Ps en die Chocotoff’s, die zagen er zo uit:

Verjaardag Chocotoff

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén