De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Geweest: Workshop Ouders als huiswerkcoach.

Waarom ben ik geweest naar de avonden: ouders als huiswerkcoach bij BC Broekhin.

Inmiddels heb ik al een paar jaar kinderen op de middelbare school en sta ik open voor alle inzichten hierin. Ik realiseer me dat het geen kunstje dat je even leert en dat past bij elk kind/elke situatie.

Daarnaast wil ik graag dit soort initiatieven van de school ondersteunen. Ze hadden me trouwens in dit geval niet echt gemist als ik niet was gegaan. D’r waren meer dan 100 ouders. Ik hoorde zelfs een keer het getal 170.

En ten derde voor mijn eigen werk. Volgens mij is het geen overbodige luxe om het in de propedeuse nog te hebben over leerstrategieën. Wel in een coachende rol. En dus was ik benieuwd wat ze zouden doen met ons. Twee avonden lang.

De eerste avond heb ik ervaren als gaande over de rol van ouders als coach. Wiens verantwoordelijkheid is huiswerk, kan je dwingen, gaat je aandacht naar de goeie resultaten, de inspanning, de voortgang. Wat doe je met social media en andere afleidingen. En hoe vaak herhaalt je kind best, hoe plannen van huiswerk etc etc.  Na het plenaire deel werden in kleine groepjes stellingen daaromtrent besproken.  Mijn kinderen waren zeer te spreken over de hand-out van de presentatie. Ik heb hem niet meer hier liggen, uitgeleend aan een vriendin met strijd thuis omtrent het huiswerk. Nu twee weken later klonk het aan de telefoon alsof de strijdbijl daar inmiddels weer begraven is. De verantwoordelijkheid, het maken van het huiswerk ligt terug bij het kind. Ze zijn terug in gesprek.

De tweede avond ging over de groeimindset, de toetsmethodiek RTTI en de bijpassende leerstrategieën.

  • Even, wellicht ten overvloede, succesvolle leerlingen hebben de beschikking over meerdere leerstrategieën en weten hoe en wanneer deze toe te passen.
  • Ik ken de groeimindset (beeld, video).  Heb geleerd van hoe het op deze avonden werd uitgelegd, van het soort voorbeelden dat gebruikt werd.
  • Ik had vooraf al begrepen wat RTTI is. Goud zit voor mij oa in de 17 pagina’s leesvoer (onderstaand de inhoudstafel). Hier worden het soort vragen gekoppeld aan leerstrategieën, worden de strategieën uitgelegd en gekoppeld aan vragen die de coach dan kan stellen.
  • En ik heb in de workshops (een voor taal, een voor exacte vakken en 1 voor zaakvakken) gezien hoe de docenten naast de inhoud passende leerstrategieën aanbieden aan de leerlingen. De docente wiskunde had een (ook voor bedrijfseconomie bruikbaar) systeem bedacht om te noteren wat je al wel kan en wat je voor het tentamen zeker nog moet een keer opnieuw moet oefenen.

RTTI met bijpassende leerstrategie

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén