Als je als student “moet” samenwerken aan een opdracht zijn er verschillende mogelijkheden in de uitvoering:
- taken verdelen, vlak voor deadline bij eentje inleveren, nietje erdoor, klaar!
- taken verdelen, tussentijds inleveren bij elkaar, feedback geven, inleveren bij eentje, geheel van maken, klaar!
- taken verdelen op basis van sterktes, tussentijds inleveren bij elkaar, feedback geven, bij eentje inleveren, geheel van maken, klaar!
- nadenken over wat je graag wil leren met deze opdracht, verdelen op basis van sterktes/leerdoelen, tussentijds inleveren bij elkaar, feedback geven/krijgen, inleveren bij eentje, geheel van maken, klaar!
- nadenken over wat je graag wil leren met deze opdracht, gezamenlijk werken op basis van sterktes/leerdoelen, elkaar vragen stellen/feedback geven om het product te verbeteren, eindproduct waar iedereen achter staat, reflectie over leerdoelen, klaar!
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zie -in de eerste maanden van de opleiding- studenten vaak het eerste doen en tegelijkertijd in reflectieverslagen (lessen managementvaardigheden) schrijven dat ze niet zoveel geleerd hebben omdat ze “het” al kunnen. “Het” zijnde samenwerken, vragen stellen, feedback geven, luisteren, plannen en organiseren, time managen, ken mijn sterke punten… Ik weet dat reflecteren onder de 24 niet evident is. Daar houden we rekening mee door dat begeleid te ontwikkelen. Toch bekruipt me het gevoel dat ik niet genoeg heb laten zien hoe breed samenwerken eigenlijk is. Hoeveel mogelijkheden er zijn en hoe dat past bij de vaardigheden. Ik begin eens met voor mezelf op een rij te zetten welke vormen van samenwerken/organiseren ik herken. En ja, ik doe dat vanuit de natuur. Via kippen, ganzen en bijen/vogelzwermen.
Laten we eens met die kippen beginnen:
Die kennen een hiërarchische organisatiestructuur, een pikorde. Een van de eerste onderzoeken naar sociaal gedrag ging hierover:
- relatief eenvoudig het nut van hiërarchie uitgelegd.
- Een artikel over verschil in samenwerken bij hiërarchie en netwerk.
- En een heel recent onderzoek naar het nut van hiërarchische verhoudingen. (via @MarkNelissen)
Op dit moment heb ik echt medelijden met mijn ‘Big chicken”. Er zijn nieuwe kippen in het hok en zij heeft erg veel moeite met de nieuwe verhoudingen, wordt zelfs een beetje gemeen (=verenpikken). Bovendien heb ik mijn kippen nog niet echt kunnen betrappen op elkaar helpen. En dat is net wat mij raakt in dit filmpje over lessen van ganzen. Wederzijdse afhankelijkheid, elkaar helpen, om beurten leiden en aangemoedigd worden. Volgende film heeft dan weer elementen van gans en zwerm. Mooie mix met beelden sport, muziek en natuur. (via @yvdu @teamdokter)
Meer samenwerken in deze categorie: DVD4 BBC Life Hunters en Hunted. Persoonlijke favorieten de cheetah-broers (vanaf 30 sec) en de dolfijnen (vanaf 19.40)
Maar wat me echt fascineert zijn bijenvolken, vogelzwermen, mierenkolonies.
D’r is zoveel te leren van hoe een bijenzwerm gezamenlijk een nieuw huis uitzoekt. Mijn favoriete filmfragment om de kracht te laten zien van de groep komt uit Super Swarms, One million heads one beautifull mind (Afrikaanse trekmieren, min 31 tm 38). En voor mij zijn vogelzwermen en scholen vissen Kunst, prachtig zoals zij het gevaar ontwijken, meebewegen:
Dit is de organisatievorm waar ik over wil leren, lijkt me gaaf! Het zal je niet verbazen dat dit fragment, uit het boek Natuur werkt! me aanspreekt.
D’r is iets aan het veranderen in “organisatiestucturenland” en ik probeer mezelf een beeld te vormen in hoeverre het aansluit bij dat zwermenmodel. Ik lees artikelen als:
- de organisatie van de toekomst: veel vakmensen, geen managers (via @Yvdu)
- Leadership is a conversation HBR
En lees dit boek: Adapt, de kracht van het improviseren. Alvast een paar leuke quotes:
“De drie essentiële stappen zijn: nieuwe dingen uitproberen, ervan uitgaan dat sommige daarvan zullen mislukken, mislukking overleefbaar maken en zorgen dat je weet wanneer je hebt gefaald (blz 41) Je verlies erkennen en een nieuwe strategie berekenen zou de juiste handelswijze zijn, maar dat is te pijnlijk. (blz 37) Als zelfs de beste leiders fouten maken, moet een organisatie wel een manier hebben om deze fouten te corrigeren (blz 47)
En dus studenten. zeg me niet, ik kan al samenwerken, maar zoek hier of elders aub naar het volgende wat je wil leren over samenwerken. En dat gaan we samen op zoek naar een manier. Voor nu sluiten we af met gewoon mooi samenwerken:
Vicky Daniels 19 juni 2012
Hallo Ilse, dit is heerlijk inspirerend. Dankjewel voor je energie.
Ilse Meelberghs 19 juni 2012
Dankje :)))