De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Het beeld is gevuld: zo zou ik doodgraag beoordeeld worden.

Net terug van het gesprek, met het gevoel nog in mijn lijf, wil ik graag even vastleggen wat ik vandaag gekregen heb.

Nog geen 2 weken geleden juichtte ik: Het bestaat , in Limburg, een school waar ze je beoordelen op je groei, werken aan je kwaliteiten. En ik was heel benieuwd hoe dat eruit ziet. Naar aanleiding daarvan was ik vandaag als toeschouwer bij een beoordelingsgesprek van een teamleider. Ik probeer even de essentie te vatten van wat me opviel in het proces. Het gevoel spreekt uit de titel.

  • Aanwezigen:
   • de directeur, diegene die beoordeeld
   • een onafhankelijke mede-beoordeelaar.
   • 2 ter support van de beoordeelde, kiest hij/zij zelf. In dit geval de directe collega en de coach. Zij zijn daar om te helpen als de beoordeelde er even niet uit komt, dingen vergeet te noemen.
  • Het proces (1,5 a 2 uur)
   • welkom
   • de beoordeelde presenteert groei
   • groepsgesprek waarin vragen gesteld worden
   • beoordelaars gaan even apart en bespreken de beoordeling/ waaraan zou beoordeelde nu kunnen gaan werken
   • intussen reflecteert beoordeelde met coaches (niks vergeten/niks veranderen/eindconclusie)
   • beoordeelde krijgt het woord en ontvangt daarna de beoordeling
   • felicitaties
  • Wat viel me op
   • Welkom : de uitnodiging door de directeur aan de beoordeelde om te genieten van het verzilveren
   • Presentatie (40 minuten), de titel van deze presentatie refereerde aan bovenstaande lied: Vandaag.
    • Begon met sleutelervaringen. Ik was aangenaam verrast door de hoeveelheid concepten die in 1,5 jaar tijd waren aangereikt (interne training)
    • Daarna hoe verander ik mezelf: kennis vergaren, coaching (met video). Weer verbaasd over de hoeveelheid ondersteuning die beschikbaar is.
    • Het resultaat, eerst met zelfbeoordeling op ontwikkelingslijnen. Vervolgens belangrijkste weergegeven ahv videofilmmontage. Mooi zoals enkele woorden ondersteund door beelden zo helder laten zien wat wordt bedoeld. Concepten vertaalt naar dagdagelijkse praktijk.
   • Het gesprek
    • Over de presentatie, effect van gedrag op team, effect gedrag op leren van kinderen, bijdrage aan clusterteam. Wat opvalt is het echt empathische luisteren en het gedeelde taal- en beeldengebruik.
    • De vragen lijken primair bedoeld om de beoordeelde te helpen met reflectie.
   • Reflectie met de coaches: ook hier weer de constante focus op de beoordeelde.
   • De beoordeling + het werkpunt: een heel natuurlijk voortvloeisel uit voorgaande.
   • de felicitaties: gewoon zoals op een verjaardag, met een gemeende handdruk en zoenen. Het is een feestje!

Wat heeft het met mij gedaan:

 • Gesterkt: inzet op passie/sterktes 
 • Gesterkt: Zelfbewust zijn is de start.
 • Vraag: wordt dit mijn rode aap? En past die bij mijn MVO rode aap? En begin ik met mijn eigen beoordeling?
 • Vraag: als ik onafhankelijk zou denken van mijn huidige baan. Zou ik me dan het liefst ontwikkelen volgens leer- en ontwikkellijnen leidinggevenden of die van leraren? Ik heb ze hier allebei liggen. Beide werkbaar en duidelijk 🙂

Een tijdje terug schreef ik deze post: Van angst naar een feestje!. Vandaag heb ik gezien dat organisaties zo’n proces kunnen ondersteunen. En wat voor moois je dan krijgt.

Ik heb de neiging om vanalles terug te gaan geven aan deze mensen. Omdat het mij zo geholpen heeft. Ik laat het even bij: dankjewel mbv volgende filmpjeDeze bloemen zijn in het najaar super voor mijn bijen. Ze komen zich laven vlak voor de winter, vitaminen opdoen. Fijn dat jullie school dit voor me wilde doen, ik heb heel wat gehaald.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén