De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Als leerkracht “alleen maar” laten zien dat je gegroeid bent in je kwaliteiten, het bestaat in Limburg!

Zomaar, een barbeque met relatief onbekende mensen op een zondagmiddag in Limburg. Ik raak in gesprek met een directeur van een basisschool. Zij vertelt me over haar manier van leidinggeven. En pas achteraf besef ik hoe goed me dat doet. Er zijn niet alleen mensen die in hetzelfde geloven, ze hebben ook een manier gevonden om het in praktijk om te zetten. En het werkt!

Ik ga hier niet hun/haar verhaal vertellen, alleen de paar punten die ik onthouden heb:

  • De school is een leerlandschap voor iedereen, leerlingen en leerkrachten
  • Het aanname-beleid kijkt meer naar je eigen zelfkennis (kwaliteiten en aandachtspunten), je wil om te groeien dan naar diploma’s.
  • Minimaal 6x per jaar komen werkplaatsen bij elkaar. Groepen van leerkrachten die hetzelfde willen leren. (senioren, mensen die willen doorgroeien enz). “we zien dat het nu zo is dat een aantal leerkrachten zoiets hebben van, dat mag ik niet missen, hier gebeurt het”
  • Bij de beoordeling moet je laten zien dat je gegroeid bent in je kwaliteiten en dat inzet op school. (incl videobeelden)
  • De teamleider is je coach, moet jou helpen je in je kracht zetten, de directeur beoordeelt.
  • Niet groot, gewoon, wat is jouw volgende stap.
  • Niemand ontwikkelt nog iets alleen. Als er een vraag komt. Wordt gevraagd welke mensen samen een voorstel willen doen. Voorstel wordt plenair verrijkt (afschieten mag niet, dan had je maar in de projectgroep moeten gaan zitten). Daarna gaat een groep die denkt dat ze het aankunnen het uitproberen. (doet me erg denken aan rode aap strategie)
  • De beoordeling van de school door de inspectie was niet alleen verbeterd. De inspectie geeft gebaseerd op die resultaten ook ruimte aan de school om zaken uit te proberen (De gewenste uitkomst wordt vastgelegd, en er is ruimte om de weg ernaartoe aan te passen) En dat sluit voor mij dan weer aan bij Adapt.

Van twee dingen zou ik graag een keer meemaken hoe het gaat. De werkplaatsen en de beoordeling. Gewoon om te zien hoe dat gaat. En ik heb weer energie gekregen om te oefenen: laten zien hoe ik groei in het gebruiken van mijn passie en talent. Alvast voelen hoe dat is 🙂

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén