De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Geweest: Anders waardevol #EdcampNL

#edcampnl de keuzesVandaag mijn tweede Edcamp. Heel veel voelde anders. Wat niet anders was, was het tevreden gevoel waarmee ik huiswaarts keerde 🙂 Dankbaar dat er mensen weer de moeite hebben genomen het te organiseren, dat er een school ons heeft willen ontvangen.

Wat was er dan anders:

  • Het bepalen van mijn bijdrage
  • De reis
  • Aankomen en de sessies
  • Ikzelf in die sessies

Wat was hetzelfde: de dynamiek die ontstaat als je tijdens de dag bepaald wat je nu wil leren. Dat niets vastligt.

Het bepalen van mijn bijdrage

Via Twitter had ik gister mijn sessies bepaald.

Karin Winters vroeg zich per tweet af wat ze zou gaan doen. Informeel leren of een bordspel maken. Ik stelde een duo-sessie voor. Het werd: Bloggen=informeel leren. Dat zag er op het bord zo uit. Bloggen is informeel leren

Mieke Haverkort suggereerde per tweet dat ik wat zou doen met de Mooc van Otto Scharmer #Ulab

Ulab #edcampnl

 

 

 

 

 

 

 

 

Goh, dat hield me vorig jaar een stuk meer bezig. Hoe ga je naar een bijeenkomst waar je vooraf niet precies weet wat je gaat doen.

De reis

zonsopgangNet als toen vertrok ik berevroeg. Bij zonsopgang stond ik te wachten op Mieke Haverkort. Verheugde me op de tijd die we onderweg konden bijkletsen. En de rest van de reis hebben we heerlijk gepraat over persoonlijke ontwikkeling.

Dat was vorig jaar veel spannender. Toe pikte ik “de wildvreemde” Ellen op onderweg. Was trouwens ook heel erg leuk.

Aankomen en de sessies

Ik had kort op de deelnemerslijst gekeken en was aangenaam verrast door het aantal mensen dat ik zo al ken. Gewoon door vorig jaar en het redelijk intensieve twittergebruik vorig jaar. Weer verheugde ik me erop een aantal van hen weer te zien/een keer IRL te zien.

Nog voor de sessies begonnen waren kwamen we in gesprek over ouderparticipatie, zevenstappendans (een onderdeel uit oplossingsgericht onderwijs) & golflengtekaart met Marion Hoeffgen. Nog voor de dag begon was mijn dag al geslaagd 🙂 Want wellicht kunnen we hier iets mee in de nieuwe gezamenlijke propedeuse (die 7stappendans)

Daarna kwamen de sessies. Dit jaar koos ik veel voor: wat vertrouwd is verdiepen.

Sessie 1

Ik wilde heel graag nog een keertje kennismaken met en zien wat ze doen, de mensen die Critical skills (de uitwerking in de praktijk van Essentieel leren) echt gebruiken in de klas. Dat lukte meteen in sessie 1. Die deden zij. Ter inspiratie deze video (leraar24).

Sessie 2

De sessie van Karin en mij dus. We vertelden wat we bloggen, waarom we het zien als effectief informeel leren. En toen kwamen de vragen en de aanvullingen van de anderen ‘als vanzelf”. Ik hoop nog op een gastblog(je) van een van de deelnemers.

Sessie 3

Ik hebr de ervaringen van de deelnemers aan de #MLI Master Leren en Innoveren aangehoord. Geluisterd naar wat het hen oplevert en waar de drempels/muren zijn in het proces. Boeit mij in het kader “hoe leren mensen”.

Sessie 4

Heb ik overgeslagen. Via Twitter zag ik dat Els Snels was aangekomen en ik wou graag even face to face even teruggeven wat ik nu doe met het geleerde tijdens het online traject “essenties in de praktijk”. Een traject dat ik gevolgd heb naar aanleiding van mijn ontmoeting met Els vorig jaar op Edcamp.

Tijdens de lunch schoven mensen aan. Een nieuw interessant gezelschap.

Sessie 5

Toen ik vroeg waarom mensen kwamen was dat omdat:

  • ze wel meer wilden weten over wat dat is en hoe dat werkt een Mooc
  • ze zich afvroegen wat ik wist/vond van Scharmer, waarom ik het deed
  • schakelden op dat leren luisteren.

Ik geloof/hoop dat dat allemaal gelukt is in dat halve uur.

Sessie 6

Dat trek ik dan weer niet na zo’n intensieve sessie en dus ben ik even “rustig gaan wezen” in de aula. Daar durf ik nu ook veel eerlijker aan toegeven dan vorig jaar.

Bedanken, afscheid nemen en tussendoor nog even nieuwe contacten leggen. Het ging allemaal heel ontspannen.

Ikzelf in de sessies.

Waar ik erg tevreden mee ben is de manier waarop ik de sessies (mee) heb geleid”. Dat ik durfde om te vragen waarom mensen kwamen. Overtuigd dat het een mooi gesprek zou opleveren waarbij ze van mij of een van de anderen antwoord zouden krijgen op die vraag. Dat kon ik vorig jaar nog niet.

 

Tot volgend jaar? Er werden al grapjes gemaakt dat dat op Texel gaat zijn. Dan hoeft diegene die vandaag daar vandaan kwam niet zover te reizen 🙂

 

 

 

 

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén