De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

De tweede bijeenkomst van @united4education

united4educationIn tegenstelling tot de 1ste keer was ik er dit keer bij.

Het is echt heel gaaf  als je meteen bij het binnenkomen mensen herkent van andere gelijkaardige bijeenkomsten, kort een frietje mag meepikken en lekker even bijpraat. Weet je nog, een van de redenen om mee te doen is dat ik graag met deze mensen wil samenwerken.

Het plenaire deel was even een korte update. Waar zijn we nu, waar zijn als die paden intussen en waar willen ze heen. Ieder pad kreeg trouwens 5 minuten en het was boeiend om te zien hoe iedereen daar toch zijn eigen weg in koos. Leuk dat er interviews en reportages gemaakt gaan worden om ons op de hoogte te houden van “hoe het verder gaat in de paden”. Om vervolgens nog even de tool waarmee we samenwerken “podio” kort even uitgelegd te krijgen. En toen was het uur op.

En dat was goed. Ik had wel weer zin om even te kletsen. Wat mij opvalt is de nieuwsgierig/openheid waarmee men elkaar ontmoet.

Toen was er nog een facultatief deel en ik koos ervoor om te gaan kijken wat de studenten Jan Rotmans zouden vragen. Als ik het goed begrepen heb heeft men deze studenten gevraagd om de HAS te adviseren over hoe onderwijs anders kan.

Jan Rotmans in gesprek met studenten

 

Ik genoot van hun vragen:

  • Van wie kunnen docenten leren wat ze nodig hebben om ons die “transitietoekomst” te doceren?
  • Wat moeten ze/we dan leren?
  • Kunnen ze dat wel allemaal en wat met diegenen die dat niet kunnen?
  • Hoe regel je dat: kleine experimenten opstarten?

 

Ik herken de vragen en ben benieuwd of de antwoorden de studenten verder hebben geholpen. Onder die vragen ligt voor een deel de veronderstelling dat de docent de antwoorden moet hebben. Is dat wel zo? Of hebben we als docent een andere verantwoordelijkheid?

Enfin, toen nog even gaan kijken en bijpraten met wat leden van mijn eigen transitiepad, contacten gelegd rondom onderwijs voor duurzame samenleving en het was weer tijd om richting huis te vertrekken. Een flinke rit, gelukkig had ik een gezellige carpooler 🙂

Een fijne avond was het!

 

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén