De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Gelezen: over persoonlijk leiderschap.

Waarom ik deze twee boeken meegenomen heb bij mijn periodieke speurtocht bij de boekenwinkel?

Jij maakt het verschil omdat ik op zoek was naar een passend tekstje voor een vriendin. Uiteindelijk heb ik die hier niet in gevonden. Het heeft wel korte gedachten over waarom en wanneer mensen het verschil maken. Zinvol, ook omdat het het waarderend perspectief weer versterkt, maar voor mij niet bruikbaar als lesmateriaal.

Dat is anders bij het volgende boek. Leef vanuit je verbeelding. Daar wil ik “iets mee gaan doen” in de lessen managementvaardigheden. Handig is namelijk dat belangrijke spreuken,citaten en korte verhalen van Stephen R. Covey hier bij elkaar staan per principe. En die principes zijn Bijdrage, Effectiviteit, Empathie, Evenwicht, Integriteit, Keuze, Leiderschap, Leren, Liefde, Moed, Potentieel, Synergie, Verantwoording, Vertrouwen, Visie, Waarheid, Win-Win, Zelfdiscipline. En dat bespaart mij dus zoektijd als ik het over een van die principes wil hebben ahv een citaat. Ik vind er heel veel leuk en inspirerend. Bij de volgende metafoor moest ik effe grinniken:

Sommige leiders zijn als champignontelers: ze houden hun ondergeschikten in het donker, storten grote hoeveelheden mest over ze uit en als ze helemaal volgroeid zijn hakken ze hun hoofden eraf en blikken ze in.

Bij het principe leren staat trouwens een interessant kort verhaal over Shodh Yatra. Een ontdekkingswandeling waarbij studenten in de afgelegen dorpen in India op zoek gaan naar derde alternatieven – het onorthodoxe idee, de vreemde of nieuwe creatie die uit noodzaak is geboren. Een van de succesvolle ontdekkingen zou de Mitti Cool koelkast zijn (een koelkast zonder elektriciteit)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén