De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Gelezen: over NLP

Een paar jaar geleden kwam ik via het boek Helende verhalen in aanraking met NLP. Daarna zag ik her en der gedragsveranderingen in combinatie met NLP. Ik was nieuwsgierig. Pas deze vakantie had ik tijd (en rust) genoeg om het boek De bijzondere reis van een prikkel te lezen. Het heeft mij geholpen te begrijpen wat NLP is.

Ik onthoud de 4 basisvooronderstellingen:

  • All learning , behavior and change is unconscious
  • Oorzaak-gevolg
  • Onbeperkende overtuigingen
  • Het centrale zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden

Met name de metafoor in het oorzaak-gevolg verhaal sprak me erg aan. Realiseerde me dat ik op het werk toch nog vaak achterin die bus zit (en inderdaad niet alleen). Terwijl ik dat op andere plekken bijna niet doe. Wat maakt ….

Ik ruk blz 44 uit de context dan kan je dat stukje even lezen. Voor diegenen die moeite hebben met de vooronderstelling, ik hou dan wel van de zin:

Ook al weten we niet of dit echt waar is, toch doen we het, want de kans dat er iets zal veranderen is dan namelijk veel groter.

De levensbus

Ik heb ook met interesse/herkenning (de uitleg van) de 15 principes gelezen. En welke is mijn favoriet, nr 11 natuurlijk.

Mislukking bestaat niet, alleen feedback.

Om je nieuwsgierig te maken… Hier heb je ze alle 15 op een rijtje (blz 74 uit het boek)

de 15 principes NLP

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén