De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Gastblog: Student over de module Maatschappelijk verantwoordelijk handelen “op locatie”

Vier studentenklassen, drie docenten en externen, twee dagen, één doel: kennis delen over het onderwerp Maatschappelijk Verantwoordelijk  Handelen.

Voor het eerst in de geschiedenis van de faculteit Commercieel en Financieel Management is er een tweedaags uitje met overnachting gepland voor én door studenten. Het programma zat boordevol presentaties, workshops, (groeps)opdrachten en natuurlijk plezier voor de deelnemende studenten van de studie Bedrijfseconomie.

IMG_4867Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wordt een steeds belangrijker onderwerp in onze maatschappij en is één van de grootste macrotrends van dit tijdperk. Meer en meer begint de wereldbevolking de effecten te ervaren van onze vervuilende consumptiemaatschappij en de negatieve respons daarop wordt met de jaren sterker. Als toekomstig controllers komen wij straks in het bedrijfsleven in nauw contact met zowel de bedrijven die het veroorzaken als de bedrijven die met man en macht proberen hier een kentering in teweeg te brengen. Daarom vormt het hebben van kennis van MVO in de vorm van businessmodellen, kennis en inzicht een onmisbaar onderdeel van de opleiding.

Gedurende de twee dagen werden er presentaties verzorgd door een aantal financieel experts uit verschillende bedrijfstakken. Zo werd er verteld over nieuwe bedrijfsmodellen waarin MVO was verwerkt als basisonderdeel, er werden presentaties gegeven over bedrijven waar MVO pro-actief of zelfs transformatief wordt toegepast en Driven by Values kwam vertellen over verschillende projecten die met duurzaamheid te maken hebben. Ook was er een Escape Room opgezet: de studenten werden naar binnen gestuurd met een aantal vragen welke, mits goed beantwoord, een letter opleverden. De letters vormden een zin die de sleutel was voor de deur. Uiteraard waren alle vragen gerelateerd aan het onderwerp MVO. Een leuke test van de algemene kennis.

 

’s Avonds werd er op gezellige wijze aan de teamspirit gewerkt onder het genot van een flesje (natuurzuiver gebrouwen) Limburgs Alfapils. Ondanks dat ik de theorie en cases overdag als erg interessant heb ervaren, was het avondprogramma een welkome afwisseling. Persoonlijk vind ik dat een dergelijk uitje al plaats moet vinden aan het begin van de opleiding, zodat de vriendschappelijke banden in de klassen in een eerder stadium aangehaald worden.

IMG_4894

IMG_4886 IMG_4893IMG_4901

De tweede dag begon actief met een stille wandeling of een stilteoefening. Echter namen de meeste studenten de stilteoefening iets te serieus en sliepen door tot aan het ontbijt. Net zoals op de eerste dag had de organisatie voor een prima ontbijtje gezorgd om de dag goed van start te kunnen laten gaan. Het programma begon wederom met een presentatie, ditmaal van de financieel directeur van broodmachinefabrikant WP Haton. Dit bedrijf, dat wereldwijd een groot marktaandeel heeft in de productie en het onderhoud van broodproductiemachines, heeft een aantal innovatieve manieren om de gebruikers van de machines te scholen en onderhoud te plegen op afstand. Ook heeft ze een transparante bedrijfsvoering, welke naar de huidige MVH-maatstaven ingericht is. De dag werd afgesloten met een casus over een business modellen van Plan C en een potje voetballen op het naastgelegen voetbalveld.

IMG_4917

 

Ik wil namens alle studenten het organisatieteam en de docenten bedanken voor twee inspirerende dagen!

Eloy Moonen, student Bedrijfseconomie

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Annemie Jongen 15 februari 2016

    Mooie blog over een gedurfd en gewaardeerd experiment. Een enthousiaste groep docenten en studenten die samen voor een mooie tweedaagse hebben gezorgd. Hier kunnen we iets van leren voor andere studiejaren en voor ons te bouwen nieuwe curriculum.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén