De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Een podium om je te ontwikkelen op sportief en sociaal gebied. (deel 3)#zwemmendroerdalen

IMG_6706In gesprek met een trainer over de toekomst van het zwembad. Weet je nog, omdat ik nog iets wilde doen om een bijdrage te leveren aan het behoud van het zwembad en alles eromheen. Deel 3 en laatste in de serie.

Vooraf:

Bedenk ik dat de club voor mij voldoet aan onderstaand (een levensregel voor beginners):

Aan het eind van het gekozen fragment over de abt (Benedictijjn) komt bijna als onopvallende toegift nog een adviesje dat, wanneer het door leidinggevenden werkelijk serieus genomen zou worden, misschien wel de kwaliteitstip is is voor het doen groeien en bloeien van een organisatie: de abt moet ‘alles met zoveel maatgevoel regelen, dat er voor de sterken nog iets te verlangen overblijft, en dat de zwakken niet worden afgeschrikt‘  (pg 90)

Dat heeft volgens mij te maken dat in het trainersteam beide vertegenwoordigd zijn. Wanneer leden zich doelen stellen en zich ervoor inzetten worden ze gesteund in hun verlangen en op die andere momenten zijn ze ook welkom, mogen er gewoon zijn.

Las ik van die trainer ook al dit in het clubblad. Daarin staat het eigenlijk allemaal veel helderder dan ik het kan beschrijven:

Mijn naam is …, 27 jaar inmiddels, wat betekent dat ik ongeveer 19 jaar betrokken ben bij zwemvereniging de Roersoppers. Sentiment is niet mijn sterke punt maar ik wil in dit stuk graag mijn gevoel over brengen wat de vereniging mij heeft gebracht, heeft geleerd en wat ik probeer door te geven aan de volgende generatie(s).

‘As we speak’ ligt het na lange tijd weer naast me, het plakboek waarin mijn moeder de eerste jaren van mijn zwem carrière tot in detail heeft bijgehouden. Mijn eerste wedstrijdervaring deed ik op bij het ‘Junior Prestatiebrevet zwemmen’ op 5 juli 1997. Ik zie mooie herinneringen voorbijkomen aan de vele wedstrijden die ik onder de vlag van de Roersoppers heb gezwommen. Ik herinner me ook nog het moment dat er naast zwemmen nog een sport bij kwam. 6 seizoenen heb ik het zwemmen gecombineerd met voetballen. Een mooie periode waarin ik twee sporten met passie heb beoefend. Het feit dat na 6 jaar voetballen de focus weer volledig op zwemmen ging heeft naast het sportieve aspect ook te maken met de sfeer bij de vereniging die mij erg aantrok.

Het is gelijk ook een punt welke ik de huidige en toekomstige generaties wil meegeven. Durf je zelf te ontwikkelen en ontdek waar je passie en talent(en) liggen. Alleen lid zijn van de zwemclub, prima. Maar naast zwemmen ook bezig zijn met elke andere sport, ook prima. Uiteindelijk draagt elke activiteit bij aan de fysieke en mentale ontwikkeling van een kind en komt het de uiteindelijke sport ten goede.

Van de 19 jaar dat ik lid ben geef ik ondertussen ook 9 jaar training. Ik ben begonnen met het trainen en coachen van Swimkick en Jeugd Selectie zwemmers. Uiteindelijk heb ik in het trainer/coach zijn mijn passie gevonden. 4 jaar ben ik nu bestuurslid zwemtechnische zaken en trainer van de Selectie. Daarnaast ben ik werkzaam als trainer-coach bij de Nederlandse Triatlon Bond en ben ik de hoofdcoach van triathlon vereniging Weert. Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken en voor het begin van de ontwikkeling ben ik de Roersoppers erg dankbaar. Ik ben altijd op een positieve manier voorzien van tips en mogelijkheden om me te verbeteren als coach. Lid van de Roersoppers zijn betekent dat je kansen krijg om je te ontwikkelen op sportief gebied, sociaal gebied en uiteindelijk voor mij ook nog op vakgebied. Ik kan enorm glunderen als ik zie dat jongens en meiden zich sportief ontwikkelen, doelen stellen en doelen behalen en ik probeer zo veel mogelijk een klankbord te zijn voor deze zwemmers. Net als er in het dagelijks leven ‘vele wegen naar Rome leiden’, geldt dat ook voor zwemmen. Techniek, werklust, doorzettingsvermogen, ‘inhoud’ en aanleg, zijn allemaal factoren die voor een zwemmer van belang zijn. De een is door training te verbeteren, de ander door positieve sociale druk of persoonlijke ontwikkeling. Samen met een zwemmer de weg uitstippelen en succes behalen voor ieder op zijn niveau en manier is dat wat mij inspireert.

Grijp je kans jongens en meiden! Ontdek je mogelijkheden en ga op jouw manier op zoek naar je passie en talent en durf jouw stip op de horizon te tekenen.

De Roersoppers zal als vereniging voor eenzelfde uitdaging komen te staan in de komende jaren. Demografische ontwikkelingen en het accommodatie vraagstuk zorgen ervoor dat we kritisch en scherp moeten kijken naar onze rol en positie in de toekomst. Ten alle tijden zullen we zorg dragen om het Roersoppers ‘DNA’ te bewaken, waarbij we mijns inziens zeker niet huiverig moeten zijn om dit met andere zwem- of sportverenigingen te delen en te zoeken naar gemeenschappelijke waardes.

Voor het seizoen 2016-2017 wens ik eenieder weer veel succes toe! Wij gaan er als swimkickers, Jeugd Selectie, Selectie en Masters wederom een sportief
uitdagend jaar van maken. Tot snel in het zwembad.

Om te onthouden:

  • Je wil een podium bieden voor jongeren om zich te ontwikkelen. Dat doet de club al gepersonaliseerd.
  • Zwemmen in deze cultuur is wat verbindt. De cultuur, het DNA kan gedeeld worden. Je kan zoeken naar gemeenschappelijke waarden.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén