De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Dilemma’s bij: “wil jij ….”

Geen half werkOnderuren. Ondanks het feit dat ik voor mijn gevoel dagelijks met onderwijs bezig ben en parttime werk (0,6) zegt mijn takenplaat dat ik 80 uur mis.

Ik heb nog geprobeerd of mijn deelname aan United4Education en de MOOC van MIT meegerekend kan worden. Tevergeefs, dat wordt niet-werkuren. Bloggen had ik al eens geprobeerd op te voeren. Ook dat zijn niet-werkuren.

En dus worden me nu een aantal opties geboden om die uren te vullen.

De check

Als het verleden me iets geleerd heeft, is het om zorgvuldig te checken voor ik ja zeg. Om voor mezelf helder voor ogen te hebben hoe ik besluit, schrijf ik het even uit.

Wat vraag ik me bij de vraag “wil jij… ” af:

 • Vind ik het een boeiend vak/taak en zinvol om me erin te verdiepen.
 • Wat is het “product” dat geleverd moet worden en kan IK dat binnen de uren die daarvoor ter beschikking gesteld worden.
 • Als ik het niet kan binnen de gestelde tijd. Vind ik het dan voor mijn persoonlijke ontwikkeling toch zinvol om ja te zeggen.

Op de eerste optie heb ik om die reden meteen nee gezegd. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat ik dat moet doen voor de studenten. Zij verdienen een docent met passie en belangstelling voor het onderwerp.

Bij de tweede optie, vind ik de inhoud en de groep studenten boeiend. En zoek het verder uit. Dat doe ik op de bank in het weekend en … krijg op vragen per mail vrijwel meteen antwoord. (Ben er nog niet uit of ik dat super moet vinden of dom van ons allebei 🙂 )

Het “product”

 • lesuren 48 in blokken van 3 (=heerlijk), klassikaal lesgeven/opgaven
 • 6 schriftelijke toetsen

Het werkt zo dat je uren krijgt voor voorbereiding, uren voor het lesgeven en uren voor het samenstellen en corrigeren van de toetsen. Voor het feit dat ik hiervoor 13 uur extra reis (als ze het al goed roosteren, anders meer) is in het systeem geen hokje.

Kan IK het binnen de uren die ter beschikking worden gesteld.

Ik voel me altijd een ongelooflijke zeur als ik dit onderwerp ter sprake breng. En toch is het belangrijk, een ondernemer maakt die afweging ook.

De voorlopige conclusies, het lukt me niet:

 • De voorbereidingstijd is te kort is voor mij. Er is gerekend op een doorwinterde docent (die dat in de helft van de lestijd doet). De helft van de stof heb ik nog nooit gedoceerd en dat betekent dat  ik voor mezelf de volgende stappen moet zetten:
  1. hoe past het in het geheel
  2. waar gaat dit over/op welk niveau
  3. wat is het leerdoel/de leervraag die daarbij hoort
  4. wat ga ik aanbieden zodat de studenten de kans krijgen om het te leren (welke theorie/opgaves)
  5. om dat dan vervolgens ook nog te structuren/in te richten op blackboard
 • Ik, als examinator, wil de verantwoording voor 6 toetsen niet dragen als voor het maken 20 uur worden gereserveerd. Bij mijn huidige vak krijg ik 5 uur per tentamen. Dan ken ik de stof door en door en heb zelf de beschikking over veel opgaves. Ongelooflijk hoeveel tijd dan nog gaat zitten in afwegen en layout. En dus slaag ik er zelden in om het binnen die tijd te redden. Effe een toets maken/aanpassen zit er voor mij niet in. De stappen die ik dan zet zijn namelijk.
  1. Wat willen we toetsen (daarbij is een toetsmatrijs handig, hier niet beschikbaar)
  2. Hoe verdeel ik dat over de opgaves
  3. Opgaves uitzoeken en opgaveset maken
  4. Uitwerkset maken
  5. Corrigeerschema maken

Vind ik het dan voor mijn persoonlijke ontwikkeling toch zinvol om ja te zeggen.

Als ik voorzie dat ik het niet binnen de tijd kan doen die ter beschikking wordt gesteld, vind ik het dan voor mijn persoonlijke ontwikkeling zinvol. Waard om er niet-werktijd voor in te zetten. Deze overweging heeft voor mij alles te maken met, leer ik bij over het “onderwijs van de toekomst”, over onderwijs “richting een focus op meervoudige waardecreatie”.

Zoals de module er nu ligt niet. Qua inhoud gaat het niet over meervoudige waardecreatie, maar over bedrijfseconomie die focust op winst. Qua vorm wijkt het ook niet af van wat ik nu doe.

Wanneer zou het dat wel doen bij deze module:

 • Als ik samen met deze studenten de leerdoelen/leervragen ga vaststellen en dan terplekke kijk wat daarvoor nodig is (dus vanaf vraag 3 is het een gezamenlijk proces).
 • Als Excell een hele nadrukkelijke plek krijgt. Dit omdat ik dan gecontroleerd kan uitproberen in een kleine groep die we straks wellicht voor de hele gemeenschappelijke propedeuse willen invoeren.
 • Als ik de studenten mag betrekken bij de toetsing. Ik begrijp dat het lectoraat daar onderzoek naar doet. En ik zou graag gecontroleerd uittesten hoe dat in het bedrijfseconomie-onderwijs vorm kan worden gegeven. Graag met ondersteuning want dit is redelijk “ver van mijn bed”.

Alleen is het niet haalbaar om deze niet-werktijd te combineren met die andere niet-werktijd (united4education en MIT). Dat red ik niet in combinatie met mijn gezin. En dus wordt ook hier het antwoord waarschijnlijk nee.

 

 

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén