De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

De “techniek” achter het verhaal van vrijdag

workshop LoobeEigenlijk schrijf ik deze voor de studenten die meelezen. Over hoe hun docent een presentatie voorbereidt.

Als het goed is zag het eruit alsof ik het “even deed”, heel natuurlijk. Dat bereik je alleen door je goed voor te bereiden.

Over welke presentatie/verhaal ging het.

Vrijdag mocht ik bij het Landelijk overleg bedrijfseconomie een tiental minuten praten over Maatschappelijk verantwoord ondernemen in het curriculum, onderdeel van een workshop die een collega van de Haagse Hogeschool en ik samen verzorgden.

Voor mij een hele mooie kans om mee invloed uit te oefenen op de keuzes die in de toekomst gemaakt gaan worden rondom Mvo in het curriculum. Voor een publiek met de vraag: hoe doen anderen het, wat is er al….

Over de inhoud blogde ik al, dus die stond enigszins vast. Toen nog de vorm,

Mijn voorbereiding op de donderdagavond.

Ik besloot om het “podium niet te delen met iets dat meer licht geeft dan mezelf”, een uitspraak van Remco Claassen in het boek Verbaal Meesterschap”, zonder powerpoint dus.

Voor de mensen die net als ik houvast hebben aan beelden heb ik toch wat plaatjes uitgeprint.  Om te gebruiken als het nodig voelde.

Afbeeldingen workshop Loobe

Ik begon te oefenen. En de eerste keer werd helemaal niks. Ik verdwaalde in mijn woorden, haalde er teveel bij. De kunst van het weglaten begon.

Die valkuil bleef wel een beetje, en dus werd dat de eerste zin van mijn verhaal. Dat het zo moeilijk was om te kiezen wat te vertellen. (de eerste waarheid eerst, een techniek uit de Human Element)

Wat liet ik dan weg. Alles wat afleidde van de essentie: Wat heb ik nodig, helpt mij om Mvo in het curriculum te brengen. En wat vind ik in dat “hele brede veld van MVO en duurzaamheid” echt belangrijk.

Zoekend naar: wat laat ik van mijn eigen passie en kwetsbaarheid zien om die later in de workshop te kunnen verbinden met “wat hebben wij nodig”.

Ik tekende het verloop van het verhaal:

workshop Loobe

Die kernwoorden schreef ik ook al pratend op de flip-over en greep er regelmatig op terug. Pas vanmorgen realiseer ik me dat ik ook daar technieken uit Verbaal Meesterschap gebruikte. “Je publiek onthoudt maar 3 a 5 dingen, dus wat wil ik dat ze onthouden”. En dat versterken door regelmatig het rijtje langs te gaan.

Vervolgens wou ik graag verbinden met wat we later gezamenlijk zouden doen: “wat is er al”,  En koos ik ervoor in het stuk over ruimte en facilitering van ontwikkel-uren te vertellen wat we doen en dat te koppelen aan hoe we er ruimte voor maakten in het curriculum, hoe het ontwikkelen gefaciliteerd werd.

De slotzin kiezen  (een techniek uit het verhalenvertellen) was niet moeilijk, een quote van een student dit jaar. Een quote die aangeeft waar het voor mij bij MVO-onderwijs om gaat: laten zien dat het (ondernemen in fase 4, meervoudige waardecreatie, verantwoordelijk handelen) kan door het voor te doen, te laten ervaren.

Tweeeneenhalfuur oefenen/schaven, toen was ik tevreden over het verhaal en hoe het liep.

En kijk nu tevreden terug.

bloemen LoobePS En ik ben erg blij met de bloemen en het compliment die naar aanleiding hiervan zaterdag werden bezorgd,

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén