Als je deze dagen met 51 km per uur door Vlodrop rijdt verandert de tekst op zo’n verkeersbord in “doe effe normaal”. Je mag daar namelijk 30. Nu heb ik een hekel aan die zin. Ik mis respect richting de aangesprokene. Het bord heeft wel gelijk: ’t is te hard.
Datzelfde gevoel heb ik als het gaat over Corporate governance. Kunnen we niet gewoon erop vertrouwen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Zijn daar echt zoveel richtlijnen, regels, afspraken en controles voor nodig.
Even voor beginners, wat is het. De rijksoverheid legt dat hier helder uit. Voor de gevorderden: hier vind je informatie over de huidige stand van zaken.
Aanvullende informatie:
- HBO kennisbank: Het eerste wat je dan ziet is een afstudeerscriptie over Corporate Governance en de rol van de accountant.
- Of op de netvibes van financieel management. Daar kan je allerlei boeken vinden over wat het is. Ik werd getriggerd door het boek Deugdethiek en integriteit. waarover Trouw het volgende schreef. En hier nog een aanvullende webpagina van de Achterhoekse gemeenten over hoe dat wordt aangeleerd.
- Verder struinend via de e-bronnen databank vond ik in controllers magazine dan weer: Gaan corporate governance en vernieuwing samen?
- En via Twitter #corporategovernance kwam ik op dit artikel van KPMG over waarom familiebedrijven er wel iets aan zouden moeten doen. Of dit artikel in NYTimes over de CEO van Yahoo die zijn CV vervalste.
Alles zo overdenkend zou ik toch de stelling willen innemen dat Corporate Governance geen voorbeeld is van oplossingsgericht denken. Gelukkig geeft het wel aanknopingspunten over wat de gewenste situatie is. En dit artikel geeft aan dat het lijkt of we ons toch bewegen richting die gewenste situatie. Ik vraag kijken naar het lijstje af: in hoeverre kunnen “corporate governance codes” en MVO elkaar hierin versterken.
Mijn les volgende week:
- De remedies die de code biedt.
- Vaststellen voor welke problemen men een remedie heeft gezocht.
- Bedenken wat de echte gewenste situatie is.
- En vaststellen wat er al is dat versterkt kan worden.
En daarmee pas ik dan een van de tools toe die naar ’t schijnt aan bod komen tijdens deze toegepaste improvisatie middag.
Ilse Meelberghs 23 mei 2012
Link naar de code en de best practices.
Link naar The Impossible Hamster.
Link naar de 7 MVO principes.
Link naar schematische voorstelling ISO 26000