De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

De les integrated reporting propedeuse/externe rapportage.

Voor de collega’s, wat heb ik uiteindelijk gedaan!

Eerst inderdaad de video’s om de uitdaging van de toekomst te schetsen:

Dan een zin uit het het NBA visiedocument (uit mijn voorbereiding voor curriculumcommissie)

Integrated reporting is een reeks processen en activiteiten leidend tot een integrated report, waarin de organisatie aangeeft hoe zij duurzaam opereert en uitlegt hoe strategie, governance, prestaties en vooruitzichten (maatschappelijke) waarde opleveren voor de korte, middellange en lange termijn

Gevolgd door dit verhaal financiële verslaglegging (kw4, RJ, IFRS, 1/2 blz toekomst)+ MVO rapportage (vb co2uitstoot, ziekteverzuim, meer toekomst) + corporate governance (hoe gedraag ik me netjes)  is nog geen integrated reporting.

Toen heb ik studenten gevraagd om op grote vellen papier even de vragen te zetten die bij hun opkomen. Wat zouden zij willen leren als dit een belangrijke ontwikkeling is.

Om vervolgens deze 2 filmpjes te kijken van PWC. Met na iedere video tijd om te kijken of een vraag al beantwoord is en/of een nieuwe vraag bij hen is opgekomen.

Eerst Robert van der Laan, (mede-auteur van het boek “Voorkauwen of vaag houden”) Met als vervolgvragen van mij, hoe zit het met dan met vergelijkbaarheid van die rapporten voor beleggers. En over materialiteit.

Dan een vertegenwoordiger van Schiphol over hoe het bij hen ging.

Dan hebben we de vragen even op het whiteboard gezet. ik ben even te lui om te herformuleren. Dus hier even de foto’s.

Vragen groep 1 integrated reporting

Vragen groep 2 integrated reporting

Daarna kozen we de favoriete vraag van hen. Daarvoor gingen we een lesidee bedenken. Omdat we die grondig willen beantwoorden. En mijn favoriete vraag, daar mocht ik nog even wat over zeggen.

Groep 1 koos als favoriete leervraag: wat heeft het bedrijf eraan en welke info heb je dan nodig en hoe kom je eraan. Ik koos voor: hoe met de winst de wereld verbeteren. Want hier wou ik het graag hebben over dat je het uitdelen van je winst in mijn ogen minder sterk is dan met je onderneming een positieve bijdrage te leveren (soms ten koste van de hoeveelheid winst) De lesideeën waren er veel met beweging. De meest studentikoze: een kroegentocht met in iedere kroeg een expert.

Groep 2 koos als favoriete lesidee, welke aanpassingen moet een bedrijf doorvoeren om dit toe te passen en wilden graag op bedrijfsbezoek. Ikzelf koos voor de insteek langetermijn rentabiliteit.

Ik heb genoten van de gesprekken tijdens deze les. Ga proberen om hier verder mee aan de slag te gaan want ik vind/vond het prachtige leervragen!

(trouwens, achteraf vroegen studenten me waarom ik geen voorbeeld heb laten zien. de reden daarvan is dat ik wil focussen op het verschil in uitgangspunt romdom rapporteren en niet goed weet hoe ik dat kan laten zien door een verslag te tonen, ik heb wel het jaarverslag van DSM genoemd)


Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén