De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

De inleiding tot kritisch denken.

Tcritical thinkingwee keer heb ik hem nu doorgelezen. Na de eerste keer schreef ik dit. Nu zat ik te dubben, maak ik een samenvatting of wat doe ik.

Uiteindelijk kies ik voor wat mij het meest fascineert. Eigenlijk gaat de hele inleiding over hoe je deze resultaten bereikt. Een geoefend kritisch denker (pg 34):

 • Stelt essentiële vragen en problemen aan de orde. En formuleert ze helder en precies.
 • Verzamelt en beoordeelt relevante informatie. En gebruikt abstracte ideeën om ze effectief te interpreteren.
 • Komt tot beredeneerde conclusies en oplossingen. En test ze mbv relevante criteria en standaarden.
 • Denkt met een open mind binnen alternatieve denksystemen, herkent en beoordeelt, indien nodig, hun aannames, implicaties and praktische consequenties.
 • Communiceert effectief met anderen om oplossingen te vinden voor complexe problemen.

In de inleiding wordt uitgelegd hoe de dingen samenhangen met elkaar, samenhangen met de 30 dagen. Met als belangrijkste afbeeldingen voor mij deze:

Samenhang

En wat we gaan doen staat hieronder. Ik ben echt benieuwd of het doen van het onderstaande me verder brengt richting de geoefende kritische denker en hoe dat gaat werken in mijn hoofd. Of ik nog meer ga leren over integriteit.

En ook beoordeel ik stiekem of dit te doen is voor 18 jarigen. Want leren kritisch denken (als onderdeel van wat het beroep vraagt) “verkoopt” op onze faculteit beter als werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Terwijl ik veel overeenkomsten zie met wat we doen in de module samenwerken.

Kritisch denken de 30 dagen

Deze post maakt onderdeel uit van de “quadblog kritisch denken”. Als je dit een boeiend proces vind kan je meedoen. En/of de blog volgen. Op die plek komen alle post van ons beide (en eventuele aansluiters) bij elkaar.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

 1. Els SnelsEls Snels 27 juni 2014

  Als Kritisch Denken de sleutel van ons denken is alswel van onze gevoelens en verlangens en daarmee de belangrijkste determinant van ons leven is omdat het gevolgen heeft voor werkelijk alles wat we doen en daarmee ook op alles wat we beleven en ervaren denk ik dan. Dan ben ik nieuwsgierig hoe dat werkt en wat de relatie en samenhang alswel de impact is van de te onderscheiden aspecten.
  Aanvullend op de schema ’s die Ilse al heeft opgenomen zou ik daarom ook graag die van de menselijke geest willen toevoegen waarbij bewuste denkprocessen leiden tot Fairminded-zijn en onbewuste processen naar egocentrisme en sociocentrisme.

  En hoe gaat het je lukken om een Kritische Denker te worden? Het boek geeft aan dat je moet leren te observeren, monitoren, analyseren, beoordelen en reconstrueren van de vele manieren van denken in de vele dimensies van het menselijk leven. “Het vereist het opbouwen van belangrijke denkgewoonten met een bijzondere vorm van toewijding doorzettingsvermogen, eerlijkheid en integriteit”.
  Bijzondere toewijding…een mooi omschrijving voor dat wat in de buurt van fascinatie komt, Ilse? Bijzondere toewijding op basis van passie, visie maar ook bijvoorbeeld op basis van zorgvuldigheid, taakgerichtheid, concentratie. Ik ben benieuwd of we die aspecten ook allemaal tegen gaan komen tijdens onze “dertig dagen”.

  Gaan we inderdaad komen in de stand van “command of the mind” die je gedachten, emoties, verlangens en gedrag controleert? Leidt dat tot verhoging van kwaliteit van leven? Tot het antwoord op mijn persoonlijke vraag: leer ik mijzelf dan ook beter kennen?
  Kunnen we die ervaringen opdoen en delen?
  Oe..dat zou toch ook mooi zijn voor opvoeding en onderwijs.

  En mooi voor de bijdrage aan Goed Burgerschap. Het uitgangspunt van de gesprekken van Denktank Essentieel Leren. Zie http://www.essentieelleren.yurls.net op de pagina ’s Denktank Essentieel Leren en Denktank Essentieel Leren in de Praktijk.

  “Thinking is skilled work “ .
  Je kunt het dus leren.
  Ieder op zijn niveau. Dat leerde ik van Reuven Feuerstein http://en.wikipedia.org/wiki/Reuven_Feuerstein

  Dus:
  we gaan op Expeditie!
  ELS

  • Ilse Meelberghs 27 juni 2014

   Effe doorgeklikt Els, Reuven Feuerstein is een traject op zich als ik dat zo snel “scan”. Mooi hoor.
   Bijzondere toewijding. Kan ik wat mee.
   En die zin “Thinking is skilled work” fijn dat je hem noemt. Ik heb er hiervoor eigenlijk nog nooit zo naar gekeken. Als iets wat je gestructureerd in meerdere lagen kan leren.

   Ok, op weg zijn wij 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén