De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Bedrijfseconomie, 2x anders

de toon tentoongesteldTwee groepen geef ik les in bedrijfseconomie. Ze maakten allebei tentamen. Van de ene groep was het merendeel geslaagd. Van de andere groep het grootste gedeelte niet.

En dus hebben we in de eerste groep vastgesteld dat de werkwijze van kwartaal 1 voldeed. Ze krijgen de opgaven en zoeken heel veel samen zelfstandig uit. Ik help pas als ze er samen niet uitkomen. En doe mijn best om met de studenten die het niet haalden even individueel vast te stellen waar dat aan lag en leermethodes aan te reiken.

En hebben we bij de tweede groep vastgesteld dat het niet werkte en in overleg is besloten dat ik van iedere soort opgave klassikaal 1 met ze doorneem. En dan willen ze de rest zelf samen doen. Ik word daardoor “gedwongen” om opnieuw heel bewust te kiezen wat ik klassikaal met ze doe. Dat is best lastig:

  • welke stappen zou ik zelf zetten, welke info is absoluut noodzakelijk.
  • wat kan ik aanbieden waarbij ongeveer iedereen hetzelfde tempo heeft

Tot nu toe heb ik ervoor gekozen om de uitwerking voor ze te kopiëren en ze te leren hoe ze die uitwerking in de eerste fase van het leerproces kunnen gebruiken om te begrijpen wat de bedoeling is, hoe je dat doet. En voor volgende les bijvoorbeeld heb ik een invulformulier van de ratio’s dat daar nog aan voorafgaat.

Ja, de voorbereiding kost iets meer tijd. Ja ik word er een betere docent van en ja, de studenten stellen het op prijs. Geven feedback terug als het gelukt is 🙂

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén