De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

3X uit de comfortzone.

Comfort zone @mrScottEddyEen superafwisselde week:

 • De laatste lessen bedrijfseconomie en bijeenkomst module samenwerken voor het kwartaal.
 • Een sessie om de contouren van de haalbaarheidsanalyse sportcomplex Melick te bespreken.
 • Mijn niet-aanwezig zijn op de bijeenkomst van United4education “compenseren” met het inleveren van huiswerk 🙂
 • 4 sessies rondom het ontwerp van de nieuwe gezamenlijke propedeuse.
 • Mijn functioneringsgesprek
 • Geweest naar Bende cafe met als thema gespreid leiderschap, professionele ruimte.
 • 3 afsluitende stagegesprekken
 • de 1ste live-sessie vd Mooc van Ulab
 • een eerste kennismakings-skype met voor onze hub voor diezelfde Mooc.

Een paar jaar geleden had ik dat amper, op mijn tenen, aangekund. Nog steeds maak ik in in zo’n week de fout om tijd die ik mis te pikken van buitenzijn/bewegen. Wel geniet ik van ieder “gelukt” en heb collega’s en huisgenoten die dat met me “vieren”.

Mede daardoor lukt het me om ook in zo’n week een paar keer uit de comfortzone te stappen. 3 voorbeelden:

De les bedrijfseconomie:

Een collega van me maakte een quiz. Vragen in powerpoint, antwoorden in Word. Goeie vragen die moeilijke stukken van de stof raakten en ook hielpen voor het bewustzijn: wat weet ik al?

Hoe maak ik dat nu leuk?

 • Een optie was geweest om ict te gebruiken. Ik heb deze collega in contact gebracht met de collega die Shakespeak beheerst. Voor nu was het geen optie.
 • Ik besloot het voorbeeld te volgen van de COS-mensen. Vragen, weinig bedenktijd, weinig geklets van mij tussendoor. (gebruikelijk: voldoende tijd geven om goed na te denken, toelichting van de antwoorden)

De opbrengst: in 1 groep waren we op een gegeven moment met velen hardop aan het lachen om een flauwe opmerking van me. En de doelen gehaald 🙂

PS Cos verzorgt ieder jaar de Duurzaam doe je zelf show voor onze eerstejaars. Ik zit daar dan als jurylid bij en ervaar de sfeer dus een hele dag lang.

De afsluitende les van de module samenwerken

Hier lees je de voorbereiding. De Marchmellowchallenge op herhaling was een succes. Ik zag hoe ze heel anders dan in de tweede bijeenkomst samenwerkten. Zij zagen het ook.

Terplekke besloot ik de cyclus af te sluiten zoals ik hem begonnen was. In een kring zonder tafels tussen ons in.

Wat doe ik dan in die kring?

 • Ik besloot om de check-out te gebruiken waar ik dit weekend in het boek “Deep Democracy” over had gelezen. Ik had onthouden: vraag stellen, niet het rondje langs, gewoon laten praten wie dat op dat moment wil, stiltes horen erbij, wel aangeven dat je graag iedereen wil horen. (Gebruikelijk: het rondje langs en op die manier stiltes vermijden)

De opbrengst: de groep bevestigde aan zichzelf dat ze als groep en in de samenwerking zo gegroeid waren. In reflectieverslagen las ik dat het iedereen willen horen en het gesprekje over de stiltes ook raakte.

PS Ik durfde dat aan omdat ik tijdens de Human Element training had ervaren wat het doet met een groep, samen stil zijn.

De skype-sessie.

Ik volg de Mooc van U.Lab van Otto Scharmer. Verschillende mensen in mijn omgeving (waaronder studenten) heb ik erop gewezen. Drie ervan (docenten) doen mee en we vormen samen een Hub.

Bijeenkomen voor een kennismaking pastte niet echt in de volle agenda’s. En we besloten het kennismaken online te doen. Dat terwijl echt geen van ons ervaring heeft met groeps-online gesprekken. Ik wel iedereen ken, maar zij elkaar niet. En deze Mooc wel openheid vraagt van de deelnemers aan zo’n hub.

De opbrengst: een goed gesprek, ook op het moment dat we elkaar niet meer zagen omdat daardoor de verbinding beter werd.

PS Dat durfde ik aan omdat ik vorig jaar met de voor mij op dat moment “wildvreemde” Marianne van den Assem een hele avond een ontspannen goed Skype-gesprek gevoerd heb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén