De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Zet ze de klas uit!

Nee, geen advies van mededocenten, maar een verzoek van studenten. Ik leg even uit wat ik liever zou zien. Kom gerust met tegenargumenten.

Wat zag ik:

 • Vorig kwartaal: een groep studenten die vrolijk naar de les komen, het gezellig hebben met elkaar en tussendoor ook werken.
 • Vorige week: Een verdeelde groep studenten. Het merendeel van hen is geschrokken omdat de toetsresultaten minder waren dan ze verwacht hadden. Een aantal wil nu echt graag rust in het lokaal om goed te kunnen luisteren en werken. Een aantal vindt het nog lastig om ineens hun gedrag aan te passen.

Hoe groot is die aanpassing eigenlijk:

Start van een instructie:

 • Gewenst: in enkele ogenblikken stil zijn als ik een korte instructie/uitleg wil beginnen.
 • Nu: kan dat een paar minuten duren.

Tijdens de instructie:

 • Gewenst: luisteren, vragen stellen, vragen beantwoorden, daarbij naar elkaar luisteren
 • Nu kan het zijn dat mensen tijdens de instructie onderling overleggen (soms over de stof), elkaar dan vragen stellen en beantwoorden. Of als iemand een vraag aan het beantwoorden is alvast tegen de buurman of vrouw zeggen waarom het wel of niet goed is.

Tijdens het oefenen/aanleren van toepassen in een opgave (groot gedeelte van de lestijd):

 • Gewenst: overleggen met buurman/buurvrouw (naast of rij voor/achter) tijdens het maken van de opgaves of mij vragen om verduidelijking
 • Nu overleggen de studenten soms met medestudenten 3 rijen verder. En dat gaat niet altijd over de lesstof.

Zit de aanwezigheidsplicht ons hier in de weg:

Nee, eigenlijk goed dat die er is want:

 • Al deze studenten hebben de lesbijeenkomsten nodig om te kunnen slagen en het groepsgebeuren zou studenten nu kunnen tegenhouden om te komen. En opgelost wordt het alleen door “samen te doen”.

Wat zou er nou moeten gebeuren:

60% van de studenten (blijf een schatting) levert een bijdrage aan het het niet gewenste gedrag. En iedereen vertoont het gewenste gedrag wel eens. Ik ben mij bewust van mijn verantwoordelijkheden als docent (zie ook deze blogpost), maar vraag me oprecht af wat de meest effectieve weg is om het gewenste gedrag te krijgen.

Wat de studenten graag zouden hebben is dat ik iedereen in de gaten houdt, bij storend gedrag 1x waarschuw en als het dan niet lukt de desbetreffende student eruit zet.

Ik zou graag afspreken dat ieder persoonlijk zich committeert aan (=met zichzelf afspreekt):

 • het gewenste gedrag vertonen
 • buurman/vrouw te wijzen op ongewenst gedrag, niet verwijtend, maar herinnerend, omdat die ander het even vergeten is
 • elkaar een compliment te geven als het lukt om het gewenste gedrag te vertonen.
 • niet naar de les komen op dagen waarop je denkt dat je dat gewenste gedrag niet kan vertonen.

Het gewenste gedrag is iets wat de studenten moeten aankunnen (andere groepen doen het ook). De omslag in gedrag is een fase (storming) waar de groep doorheen moet.

Gun ik ze de mogelijkheid om het zelf op te lossen? Ik denk echt dat ze het kunnen.

Ik wacht even de reacties af om mijn voorlopige standpunt te bepalen. Intussen kijk ik nog eens naar de video die me op deze manier onder ogen kwam:

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Lex Hupe 22 november 2012

  Ik heb 2 aanraders voor je: Flip de Klas, hierbij zet je de instructies op een filmpje en de leerlingen kunnen dat tot zich nemen waar, wanneer en hoe vaak ze dat maar willen. Bijvoorbeeld thuis. En wat vroeger huiswerk was, doe je nu samen tijdens de les. Al je orde problemen in 1 klap opgelost. Bedacht door leraren voor leraren. Neemt een enorme vlucht nu. Briljant
  http://www.delicious.com/lexhupe/flipdeklas
  En tip nummer 2: 7 misverstanden over leren http://wijsvooruit.nl/2012/02/7-misverstanden-over-leren/

  • Ilse Meelberghs 22 november 2012

   Dankje voor je reactie. Heerlijk als mensen meedenken 🙂
   Ik ken flip de klas en pas dat gedeeltelijk toe. Ik heb alleen nog niet gevonden hoe ik zonder een substantiële investering van mijn eigen vrije tijd ervoor kan zorgen dat het lesmateriaal (voor thuis) echt wordt aangepast. Gelukkig zorgt de uitgever steeds vaker voor webinstructies bij het handboek.
   Bij de 7 tips herken ik ook veel dingen die ik toepas. Bij de andere groepen werkt dat prima. Bij deze groep niet. Het is echt jammer om te zien dat je in hetzelfde klaslokaal, met hetzelfde lesmateriaal, met dezelfde docent 2 van de 3 keer met elkaar een klimaat schept waar mensen in relatieve rust met elkaar werken aan opgaven en luisteren naar korte gerichte instructies. En 1x dus niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén