De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Zelf ervaren: onderzoeksvoorstel (deel 4), eindelijk klaar.

IMG_5159Om derdejaarsstudenten nog beter te kunnen begeleiden bij het schrijven van het stuk onderzoek in hun stagerapport, volgde ik een interne cursus onderzoeksvaardigheden voor docenten. Het eindproduct is een (hbo)onderzoeksvoorstel.

Wellicht ten overvloede: Het onderzoek gaat niet uitgevoerd worden, tenzij een groep enthousiastelingen zich verzamelt rond dit voorstel. Momenteel is het gewoon een idee vormgegeven als onderzoeksvoorstel.

Het is nu wel klaar, het voorstel en de presentatie. Heb net beide ingeleverd. Vrijdag is de presentatie.

Hoe heb ik het aangepakt.

Na het formuleren van hoofd- en deelvragen heeft het een hele tijd stilgelegen. Ik heb toen wel even om tussentijdse feedback gevraagd.

Met de deadline in zicht toch maar weer aan het werk gegaan. Het was doorbijten, na het formuleren van aanleiding en vragen zit voor mij het leukste deel, daar waar het raakt aan mijn passie, erop. Dit is ook het stuk waar ik met de derdejaars het meeste aandacht aan besteed. Het is voor hen al vaak lastig om dit goed te doen en het is voor een kwalitatief vervolg heel belangrijk.

Toch ben ik dus gaan zitten, heb het beoordelingsformulier erbij gepakt, heb de laatste versie van Office gekocht voor thuis (Geen APA-faciliteiten op mijn stokoude versie) en ben aan het werk gegaan.

Voor de onderzoeksaanpak heb ik de samenvattende powerpoint van de collega erbij genomen en heb op basis daarvan de onderzoeksaanpak geschreven.

Voor het theoretisch kader heb ik wat meer mensen lastig moeten vallen. Het is geen opsomming van definities. Het is het benoemen van relevante theorieën, de kern ervan opschrijven en aangeven waarom het relevant is voor het onderzoek. Klinkt veel simpeler dan het is.

En toen was het klaar om in te leveren.

De ontdekking

Ik heb mijn best gedaan dit leuk voor mezelf te maken. Heb een onderwerp genomen waar ik over wou leren (ontwikkeling professionele identiteit, blended learning, learning analytics). Het onderzoek betreft een praktijkonderzoek, een experiment. Ook daar wou ik graag wat over leren.

En toch lukte het niet om het leuk te maken voor mezelf. Niet omdat ik de onderzoekende houding mis. Wel omdat bij mij het gestructureerde uitvoeren de creativiteit verstikt. Dat kwam pas weer terug toen ik de presentatie ging maken. Die had een open format. Dan ga ik dingen visualiseren, anders sorteren en dan ontstaan weer de nieuwe ideeën. Dan slaag ik er weer in om het te koppelen aan wie ik ben en wat ik belangrijk vind. En dan krijg ik er weer energie van. Nou ja, dat is wat overdreven. Dan lekt de energie niet meer weg.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén