De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Welke bedrijven laten we voortbestaan, ahv de bruidsvlucht van de koningin.

overvloed 23 VWO, vlak voor de vakantie. “Ik ben kansloos” grijnzen mijn puberjongens 🙂 Toch ga ik meedoen met de leerlingdagen van de school van Frans Droog. Omdat ik het belangrijk vind om initiatieven “anders leren door de leerling” te ondersteunen. En stiekem rond te kijken wat de anderen doen.

Waarom zouden ze mij kiezen:

Ik ben imker, en leer nog iedere dag van en over bijen. Ik ben bedrijfseconoom en zoek mee naar hoe bedrijven in de toekomst zouden kunnen werken (duurzaam/volhoudbaar). En ik leer daarbij van de bijen.

En dat wil ik met jullie ook doen. We gaan aan de slag met: welk bedrijf ga ik helpen overleven door er dingen te kopen. En we starten met de bruidsvlucht van de bijenkoningin.

Ik heb een Ted-ed les ontwikkelt die, vertrekkend bij het bruidsvlucht fragment van “More than Honey”, uitkomt bij de eindopdracht.

Maak een eindwerk (mag iedere vorm hebben) waarin je laat zien aan welk product of dienst jij met plezier je geld uitgeeft.
Omdat je graag wil dat het bedrijf blijft voortbestaan. En wat dat dan is, dat je graag wil laten voortbestaan.

Het, de verbinding tussen die onderwerpen, kan dus in mijn hoofd wel. Wat ik ook al weet is dat ik dit met max 10 leerlingen wil doen. Kwestie van aandacht onderweg en mogelijkheid tot improviseren gebaseerd op wat zij vragen. Ik heb nog wel wat praktische vragen.

 • Dat filmpje en die meerkeuzevragen, dat lukt nog wel in de bijeenkomst.
 • Dat dig deeper is al wat lastiger. Dat is het sterkst individueel of per 2. Op de telefoon erg klein en zoveel computers zijn er vast niet.
 • Hoe ga ik dat discuss vormgeven
 • Ik krijg een heel andere bijeenkomst als ik de Ted-ed les  ™ discuss vooraf (thuis) te laat doen. Willen zij/ik dat?
 • En wat moeten ze/ik meenemen zodat ze op het moment van de eindopdracht niet beperkt worden omdat ze materiaal niet bij zich hebben.
 • Is die verbinding van de onderwerpen niet te ambitieus.
 • Hoeveel tijd heb ik hiervoor nodig. Hoeveel tijd willen zij hieraan spenderen.

Enfin. Ik ga eens kijken of dit idee door de ballotage-commissie komt (mijn zoons) en of Frans het ziet zitten. Voor ik mijn hoofd hier verder over ga breken. Ben alvast blij dat dit geleid heeft tot die les. Weer eentje die ik kan gebruiken voor #expeditield.

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Els SnelsEls Snels 26 juni 2014

  Naar aanleiding van “Welke bedrijven laten we voortbestaan, ahv de bruidsvlucht van de koningin” en blogs in dit kader die hieraan voorafgaan:
  Ik zou na willen denken over de samenhang “Levende Netwerken” en de hieraan gerelateerde Energieprincipes van Eelke Wielinga /Linkconsult.nl met de transitie-ideeën van Jan Rotmans.
  Echter…
  Even nog niet: aan de slag met Quadblog Critical Thinking van Essentieel Leren: essentieelleren.wordpress.com
  Groetjes,
  ELS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén