De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Weer verfijnd: De plek waar ik voor sta, om studenten de toekomst leren.

ervoor staanIn de eerste versie van deze blogpost ging ik maar weer eens uitleggen dat het onderwijs moet veranderen en waarom er meer MVO in “moet”. En ben weer opgehouden. Wie het wil weten kan het wel ergens teruglezen op mijn blog. Wie wil weten wat ik ga doen kan verderlezen.

Ik ga staan voor een plek:

  • Waar we aandacht hebben voor elkaar, elkaars talenten en de groei in mastery van elkaar zien.
  • Waar we starten met respect voor het verleden. Gebruik maken van de rust en ruimte die orde en structuur biedt.
  • Waar ons uitgangspunt is dat je “het nu zo goed doet als je het nu kan” en openstaat voor leren.
  • Waar we met elkaar (studenten/docenten/werkveld) werken aan het raken van de  8 acupuntuurpunten die het kapitalisme gaan transformeren. 
  • En in die samenwerking elkaar uitdagen om uit de comfortzone te stappen, om nog meer van je talenten in te zetten, ze te laten groeien.
  • Waar een eindproduct wordt gevraagd dat zichtbaar maakt dat je kennis hebt opgedaan over het onderwerp, er kritisch over hebt nagedacht en het voor jezelf betekenis hebt gegeven (wat ga je er mee doen)
  • Waar de nadruk wordt gelegd op assessment for learning (=onderweg), en omwille van het certificaat ook een assessment of learning wordt gedaan (=aan het einde).

Want op zo’n plek leer je studenten de toekomst.

Ik durf er voor te gaan staan omdat ik in het afgelopen halfjaar heb laten zien dat ik het zelf kan. Ieder van die regels. “Zo goed als ik het nu kan”

En ik worstel, omdat mijn huidige werkplek dat beperkt versterkt. Omdat ik wil blijven om voor de huidige studenten te doen wat ik kan. Omdat “buiten” meer gebruik maakt van mijn sterktes dan “binnen”. Dat worstelen, dat zal wel blijven. Ik DOE wel meer op intuïtie. Dat wat goed voelt in het moment (richting die plek), dat ga ik doen. Om ook nee te zeggen tegen de rest, het minder aandacht te geven. Om die plek voorlopig rondom mezelf te creëren, binnen zowel als buiten.

En dus kies ik er nu voor om het maken van een tentamenvraag uit te stellen om iemand van een natuur & landschaps organisatie te helpen een vergadering over het businesscanvasmodel voor te bereiden. Diezelfde man die me een paar jaar geleden heeft leren zeisen en bomen omzagen als onderdeel van landschapsbeheer.

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén