De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Wat in de inhoud van hun verhaal maakte dat het meer of minder overtuigt!

4 jaar geleden beoordeelde ik voor het eerst mee de presentaties van de ondernemingsplannen. Voor de beeldvorming, de propedeuse-studenten werken gedurende het semester aan een ondernemingsplan. (ahv boek zo maak ik een ondernemingsplan). En worden daarin stukken van de weg begeleid door diverse docenten. Het geheel wordt afgesloten met een presentatie van hun plan aan “de investeerder”. Docenten als ik (BE/BA) doen de inhoud en de docent communicatieve vaardigheden kijkt naar de presentatievaardigheden.

4 jaar geleden vond ik dit waanzinnig moeilijk. Wanneer is het goed genoeg? Moet ik kritische vragen stellen, kijken of ze het wel beheersen? Het kostte me allemaal bakken vol energie. Gisteren 8 presentaties, vandaag 3. Vol energie stap ik het lokaal uit na de laatste. En dat komt niet alleen doordat we inmiddels ook voldoende pauze inplannen.

  • Ik ga zitten en focus me op: geloof ik ahv de presentatie in de ondernemers, het concept en zou ik financieren.
  • Ik stel vragen over waar ik nieuwsgierig naar ben. Niet waar ik denk dat ik ze op een fout kan betrappen.
  • En in de feedback vertellen we eerst of ze geslaagd zijn. Meestal wel, omdat denkfouten er vaak in het voortraject uitgefilterd zijn. Om, nadat die stress uit de weg is, proberen aan te geven wat maakte dat hun verhaal meer of minder overtuigde.

Ik geniet van het op deze manier met de studenten/docent afsluiten van het eerste halfjaar op onze faculteit. ’t was een feestje!

Ps 1 Mooi zoals ik in de presentaties terugzie dat de gastspreker ze heeft verteld dat ze zich moeten inleven in de rol van de investeerder en dat het handig is om aan te geven hoe groot het risico is dat de investeerder zijn geld helemaal niet kan terughalen.

Ps 2 Persoonlijk mooiste moment. Dat heeft ermee te maken dat ik ook meewerk aan de module samenwerken en we daarin (omgaan met) talenten hebben geïntroduceerd. Dit groepje studenten geeft aan wat als ondernemer hun persoonlijke sterke en minder sterke kanten zijn en leggen aan ons uit waarom dat ok is zo omdat de zwakke kanten van de een binnen de ondernemersgroep worden gecompenseerd door een ander.

Ps 3 Boeiend ook dat iedere docent CV zijn eigen sterktes heeft. Dit jaar krijg ik mooie staaltjes/tips “verhalend vertellen” en vorig jaar heb ik door de feedback van docent richting studenten nog bijgeleerd over hoe sheets je verhaal vertellen kunnen ondersteunen. Beide zijn trouwens sterk in het benoemen van het geleerde/ de vooruitgang.

Ps 4 Dingen die ik elders zie en hier nog zouden kunnen versterken: beeld (moodboard), kleding die past bij gelegenheid EN concept, fysieke voorbeelden van je product, grafieken.

Ps 5 En zo “stoer” dat er ook studenten zijn die al besloten hebben te stoppen en dit toch nog afronden met hun groepsgenoten.

Ps 6 Een groep wilde ter afronding graag een foto. Die mag ik hier zomaar gebruiken 🙂

Een van de ondernemingsplangroepjes

Ps7 Zo’n klein dingetje waar ik van geniet. Spiekbriefjes tijdens de presentatie. Ineens ziet het er leuk uit!

Spiekbriefjes presentatie

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén