De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Wat ik leerde over #Smartboard van Hub Kusters

Ik heb er inmiddels 2 sessies met Hub Kusters “opzitten”. Het komt nooit uit zo’n cursus. Druk druk druk! En zo vloog ik vorige en deze sessie het lokaal binnen. Even duiden voor wat hierna komt.

 • Ik was een van diegenen die vorig schooljaar het enige bord uitprobeerde. Ik wist dus al waar de aan/uit knop zat. En nog een paar van die banale dingen. Lesmateriaal in Notebook had ik nog niet ontwikkeld, want als je niet zeker weet dat alle lessen in een Smartboardlokaal kan geven, loont dat niet echt.
 • Waarom investeer ik mijn tijd om het te leren? Het creëert tijd om aandacht te hebben voor wat de student doet. Alle tijd die ik niet meer schrijf op een whiteboard kan ik daarvoor gebruiken. Ik heb trouwens een afschuwelijk handschrift dus lang leve… En in tegenstelling tot Powerpoint kan je relatief eenvoudig leerstof gefaseerd laten verschijnen. Voor mij is dat de eerste stap die ik wil gaan beheersen.

De eerste sessie was bedoeld om ons warm te maken voor het gebruik van het bord. In die eerste sessie voor beginners was ik de enige gevorderde. Dus toen hij de aan/uit knop ging uitleggen had ik alweer andere vragen. Hub wist dat uitstekend te combineren en toen ik vertrok had ik in mijn aantekeningen staan hoe ik:

 • de pen dikker en dunner laten schrijven
 • het scherm vanaf een bepaalde richting (boven, onder, links, rechts) langzaam zichtbaar kan maken
 • een object kan maken om daarachter antwoorden te verstoppen
 • het bord weer kan uitlijnen
 • getallen in excell kan schrijven en via Inkaware kan invoeren in de spreadsheet
 • een les kan opnemen.

In de maanden erna gebruik ik (nieuw) alleen de onthul en de objectfunctie. Schrijven op mijn Powerpoints deed ik al. Ik heb wel de mogelijkheden gezien. Vooral de “Rome-oefening” was supercool. Maar de link met bedrijfseconomie, het aantal keren les in een Smartboard-lokaal (inmiddels enkele) en de ontbrekende tijd voor de voorbereiding maken dat ik niet echt met grote sprongen vooruit ga. Wat wel blijft hangen is een opmerking van Hub: “Probeer gewoon in de les dingen uit te proberen, de leerlingen vinden dat prima. Ze helpen wel als het niet lukt”. En dat klopt.

Vandaag de cursus voor gevorderden. Ik kom stiekem met mijn eigen agenda. Wetende hoe goed Hub kan aansluiten bij mijn leervraag zonder het proces te verstoren heb ik een leervraag meegenomen. De theorie-oefening hoofdstuk 8 BE dit kwartaal. En terwijl we dingen aanvullen op de vorige keer, leer ik ook dat:

 • het scherm vanaf een bepaalde richting (boven, onder, links, rechts) langzaam zichtbaar kan maken, dat kan ook in Powerpoint en Excell. Wauw.
 • Ik links een instructiepagina kan vastzetten om vervolgens rechts een uitwerking te gaan maken.
 • tabelarcering voor mijn doeleinden super is

En dan doet Hub waar hij, in mijn ogen, sterk in is. Als hij ziet dat ik daar enthousiast over ben, gaat hij aanvullen. Voor de niet-Smartboarder: wat kan ik met die tabelarcering. Ik kan iedere cel van een tabel separaat zichtbaar maken voor de student. En dus niet PLOK alles ineens. Veel interactiever. De aanvulling: je kan ook weer via paginaopname in 1 handeling terugkeren naar de beginsituatie waar alles bedekt was. Aan het eind van de les had ik de FIFO en LIFO versie van de theorie-oefening al klaar. Ja, ja, ik heb tijdens het vragenhalfuurtje stug doorgewerkt. Kon ik Hub nog vragen als ik vastliep. Bleek niet meer nodig.
Hub, bedankt. Ik weet wat er mogelijk is en de eerste stappen zijn gezet!

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

 1. Maikel Andelbeek 18 april 2012

  Hmm, zelf heb ik ooit nog wiskundeles van Hub Kusters gehad op het St-Janscollege en ik kan me helemaal vinden in wat je vertelt over zijn manier van lesgeven!

 2. Leo 3 december 2014

  Leuk om te lezen zo dit! Zelf hebben we op de school waar ik werk sindskort ook smartboards en dus ook nieuwe software. Was even wennen maar ben er ontzettend blij mee, zoveel mogelijkheden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén