De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Wat doe ik anders na het lezen van “The Chicken Conspiracy”

Ik kreeg The Chicken Conspiracy voor het voorlezen van een verhaal eruit. En dacht, als iemand zo graag wil dat ik het krijg …. dan ga ik het lezen. Eerlijk gezegd dacht ik dat het weinig zou toevoegen aan het geleerde tijdens deze cwpolond.

Het was goed om het te lezen! Het verdiept.
 
Wat onthoud ik:
 
We hebben allemaal aannames over gedrag dat past bij een rol, dat hoort bij cq is het resultaat van de culture game. 
 
The either/or polarization process and argmentative mindset work against coorporation and team efforts by hindering integration of ideas and creativity. They limit optimal use of personal, team and organisational resources.
 
Wat doe ik ermee:
 
Ik ben me meer bewust van de aannames die ik doe over gedrag dat past bij een rol. En vraag me vaker af of mijn keuzes nou eigenlijk zijn gebaseerd op die aannames of op wat belangrijk is “om dicht bij jezelf te blijven” bij je Worth (=intrinsieke waarde/kernwaarde)
 
Ik keer het ook wel eens om. Als ik of iemand anders niet lekker in zijn vel zit vraag ik me af of het mogelijk is korter bij de kernwaarde te komen. Ik merk dat ik een beginnetje heb gemaakt om het dan niet te hebben over wat hoort bij de rol, maar wat hoort bij de kernwaarde van die persoon.
Niet de vraag naar wat denk je dat er wordt verwacht, wat hoort bij de rol,
Wel de vraag, wat past bij jou.
 
Ik heb niets met competitie (in onderwijs). Omdat bij ieder compliment dat je geeft door een winnaar aan te duiden,  je ook altijd de boodschap aan anderen geeft dat hun prestatie niet goed genoeg is. Wat zij, als je niet oppast interpreteren als dat zij als mens niet goed genoeg zijn.
Competitie beloont vaak resultaat en niet de inspanning en belemmert daarmee de growth mindset. Het bovenstaande citaat onderstreept dat gevoel en scherpt het aan. Je zal mij dus niet meer horen pleiten voor onderwijs met wedstrijdelementen.
 
 

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Judith 3 juni 2013

    Jammer, gamen is fun.
    Een growth mindset ontwikkel je door te vaak te oefenen en fouten te maken. Iets wat je met gamen bereikt. En Je hersenen vinden complimentjes fijn, door dat goede gevoel leer je beter. Zie ook: http://2bejammed.org/2012/05/31/brein-meets-social-media/ 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén