De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Wat bereid je voor voor @edcampnl

Volgende week zaterdag @edcamp.nl. Ik verheug me erop en ik heb toegezegd dat ik ook wel wat wou doen. Langzaam slaat “de docent die voorbereid wil zijn” toe. Moet ik geen presentatie, workshop etc etc voorbereiden. Ik google even op “edcamp prepare” en vind:

JEDCamp FAQs (ander edcamp dus, trouwens ook een leuke video):

Q: I’m not a techie – what will this conference do for me?A: JEDCamp is not an educational technology conference. More precisely, it is not necessarily an educational technology conference. Session topics will be suggested by the attendees on the day of the conference and you will have the freedom to choose whatever session strikes your fancy. And if you do not see anything right away that interests you – YOU can put a topic on the board.

Q: Does that mean that I need to prepare a presentation in advance?A: You don’t need to. In fact, if you prepare in advance, you’ve probably over-prepared. JEDCamp sessions are meant to be organic, spontaneous and participatory. Some of the best sessions at JEDCamp might grow out of a group of people who want to have an open and serious conversation about a topic that has been on their minds. The opportunity to discuss with people from a wide range of schools and experiences can be a very enriching growth opportunity. (But if you’d like to jot down some notes for yourself, in case you end up facilitating a session – no problem!)

Q: But I have a Prezi (or website, rubric, doc…) that I think my colleagues would enjoy learning from. Should I share it?A: Absolutely! JEDCAmp is all about sharing resources, suggestions and ideas. Just keep in mind that you aren’t pitching a formal presentation and if the participants want to take the conversation in another direction, that’s cool.

Q: Isn’t it kind of weird to go to a conference where you do not know in advance who you will be listening to?A: How often have you gone to a conference where you knew the name of the speaker in advance and felt that he could have made his point in 10 minutes and then let you go home? In JEDCamp, no featured speakers means that everyone is on the same level of expertise, and the learning is a result of a shared dialogue, not a frontal presentation.

Ik ben niet de enige zoekende, lekker herkenbaar deze blogpost “Why EdCamp scares me

Until very recently, I enjoyed feeling like a rule breaker. I’ve never found it difficult to look at new things with a completely different perspective and I strive to always ask, “why have we always done this…?” or “well what if we did that…?” But I am uncomfortable with this EdCamp thing. I am very uncomfortable.

I want to plan my day. I want to know which topic I’ll be moderating and research a bit about it ahead of time so I can appear more knowledgeable than I actually am. I want to modify the EdCamp format to keep this grip on the old paradigm while carefully dipping my feet into the new. Why can’t we at least have a list of topics? A designated facilitator? A leader of somekind?

Because that isn’t what EdCamp is.

En langzaam begin ik te denken dat bedenken wat ik die morgen op dat kaartje ga schrijven, de enige voorbereiding is die nodig is. Want dat kaartje wordt dan de basis voor mensen om te bepalen of ze meedoen of niet. En meedoen lijkt te betekenen dat de groep ook een draai kan maken tijdens de sessie. Oh help, ik heb nog heel wat ont-leren te doen denk ik.

Nee, dramatisch is dat niet, daar ga ik voor. Om aan de lijve te ervaren.

Ik heb al wel een idee trouwens, kan ik heel veel vragen over stellen en uren over kletsen … Zal ik het al verklappen? 🙂

PS Heb ook genoten van artikel van Conrad Berghoef: Waarom ik naar Edcamp ga. Het verwoordt zo mooi ook mijn gevoel.

Verder Bericht

Vorige Bericht

5 Reacties

 1. Dick van der Wateren 27 september 2013

  Hallo Ilse,
  Goed dat je aangeeft waarover je onzeker bent. Weet dan dat je bij lange na niet de enige bent. Ik denk er al wat langer over na, omdat ik met Frans en Gerard de organisatie doe (ik overigens minder dan zij, als ik eerlijk ben). Toch deel ik jouw gevoel van onzekerheid. Maar dat is precies de kracht van edcamp.
  Ik ben van plan een workshopachtig ding te doen over creativiteit. Daar heb ik een beetje over nagedacht, maar ik voel me beslist geen expert. Ik zou het goed vinden als we met een groep mensen kunnen nadenken over manieren omcreativiteit een grotere rol te laten spelen in onze lessen. Ik ga dan ook naar edcampNL met meer vragen dan antwoorden.
  edcamp is een bijeenkomst waar iedereen expert is. Iedereen neemt zijn of haar ervaringen mee en deelt die met anderen. Als je kijkt wie er allemaal komen, kan je dag alleen maar een succes worden.
  Veel plezier en tot ziens in Houten

 2. Judith 27 september 2013

  Succes en veel ont-leer plezier 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén