De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Vragen beantwoorden met beelden.

Boek Essential QuestionsWerken aan alternatief schoolontwerp is voor mij werken aan de essentiële vraag:

Hoe organiseer je het ontwikkelen van mensen. Natuurlijk ontwikkelen mensen zich ook “in hun eentje” door interactie met mensen en gedachtegoed, ongeorganiseerd. Onderwijs is voor mij: georganiseerd gezamenlijk (>< gelijktijdig) leren/ontwikkelen.

 

 

Integrated reporting value creationBij organiseren denk ik dan aan het model van integrated reporting. De input hier zijnde: wat wil je samenbrengen opdat mensen zich kunnen ontwikkelen. De outcome: welke waarde wil je creëren voor de maatschappij.

Business-Model-Canvasleuk-

Tussenin zit dan het proces, het businessmodel. En daarvoor is het businesscanvasmodel dan weer een mooi handvat.

 

 

Belangrijke inspiratiebronnen voor mij bij het nadenken erover zijn:

Door de bomen het bos zien BommerezHet boek van Jan Bommerez: Door de bomen het bos zien.  Dat me leerde organisaties te bouwen op/volgens universele principes.

Architect van je organisatie

Het boek van Phillip Bailleur: Architect van je organisatie,. Waarbij ik leerde dat een organisatie zien en coachen als systeem mogelijk is.

 

Naomi KleinHet boek van Noami Klein: dat mijn urgentie aanwakkert om “help de studenten (een flink eind) op weg om hun toekomst duurzamer te maken”

 

 

 

Ik tekende ooit Model propedeuse

 

 

 

Wat zou mij leuk lijken als eindproduct:

In het kader van zien en verbinden wat er al is:

Zakendoen in de nieuwe economieHet idee van Marga Hoek om 7 vensters op de nieuwe economie vast te stellen en daaronder de nieuwste inzichten te delen, lijkt me ook toepasbaar voor “vensters op organiseren van het nieuwe onderwijs”. Met een venster: leerlingen, value cycle, schaalgrootte, innovatie, adaptable businesscase, financiering, leiderschap.

 

Business model innovation grid plan c

 

Of het idee van plan c om strategieën voor een duurzame economie te benoemen en daar cases onder te hangen. Lijkt me dat dat ook kan voor duurzaam onderwijs.

En dat gaandeweg het proces daar steeds cases aan toegevoegd worden. Omdat mensen nieuwe initiatieven ontplooien (nieuwe scholen oprichten of bestaande scholen transformeren) tijdens die 1000 dagen.

PS Voor de duidelijkheid. Dit is mijn leren/schrijvend nadenken, geen samenvatting van de bijeenkomst gister.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén