De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Uit de comfortzone, de onzekerheid mag er zijn.

IMG_2694“Uit de comfortzone, de onzekerheid mag er zijn” de zin die voor mij past bij de eerste lesweek in de gemeenschappelijke propedeuse. Dat leg ik even uit in het eerste deel. In het tweede stuk van de blogpost wil ik simpelweg even delen waarom ik zo genoten heb van deze week.

Omgaan met onzekerheid

Er is in de ontwerpfase getracht zoveel mogelijk:

 • docenten te voorzien van goed materiaal/tools om hun werk te doen. En nog niet alles is in orde, het is in ieder geval allemaal -veel of een beetje- anders dan vorig jaar.
 • om het voor de studenten helder en overzichtelijk te maken. En toch kan je niet vermijden dat het veel is wat op ze afkomt.

Onzekerheid is dus onvermijdelijk. Ik geniet van de dynamiek van omgaan met die onzekerheid en je houden aan de gemaakte afspraken:

 • Mensen maken tijd om elkaar “erdoorheen” te helpen. Ik zag docenten die hun onzekerheid durfden te laten zien en met andere docenten samen op zoek gingen naar oplossingen. Ik zag docenten die tijdens, voor of na de les tijd namen voor studenten, om onduidelijkheden en onzekerheden te bespreken. Ik hoor van student-whatsappgroepen die op die manier samen de structuur proberen vast te pakken.
 • We bewaken samen de gemaakte afspraken. Ja, het is onzeker en anders. En toch gaan we voor: dit is wat we afgesproken hebben en dat is wat we doen.

Het ontvouwt zich

Drie onderdelen heb ik mee ontworpen. Het vak bedrijfseconomie, het semesterproject “het ondernemingsplan” en de module persoonlijke ontwikkeling (slbmv). Het is simpelweg spannend en gaaf om te zien hoe dat nu “echt” wordt. Hoe een groep studenten en docenten hier samen vorm aan geven.

Mijn eerste (les)week in die gemeenschappelijke propedeuse

Ik start met individuele gesprekken. Daar heb ik er 5 van deze week. Heerlijk om echt de tijd te hebben (een half uur per student) om deze 4 vragen met ze door te nemen.

 1. Wie ben jij? Vertel eens welke activiteiten in je cv je heel graag deed. Waar kreeg je energie van? (cv in bijlage)
 2. Wie ben jij, wat wil je dat ik, je mentor, over je weet? Zijn er bijzonderheden in je thuissituatie of in je verleden die je belangrijk vindt om te vertellen?
 3. Wat heb je al gedaan om bewust te kiezen voor deze opleiding, het beroep?
 4. Wat ben je van plan het komende halfjaar te doen om ervoor te zorgen dat je achter je studiekeuze staat?

De studenten hebben die vragen voorbereid. Dat praat makkelijk. Ik doe mijn best om het merendeel van de tijd te luisteren. Het hoofddoel is om ze te leren kennen. Mijn stiekeme subdoelen zijn het benoemen van sterke eigenschappen die ik zie, en gebaseerd op wat ik hoor, tips aan te reiken voor acties bij vraag 4.

Vervolgens de 1ste training SLBMV, verdiepende kennismaking en werkafspraken. Die beschreef ik hier al. En die liep lekker. Het meest tevreden was ik over dat moment dat ik als docent twijfelde tussen 2 werkvormen en het me lukt te kiezen gebaseerd op de leervragen van de studenten aan het begin van de les. En die overweging openlijk deelde met de groep, ze inspraak gaf. De studenten zijn met meer inzicht in elkaars sterke punten en met werkafspraken (voor projectgroep ondernemingsplan) naar buiten gestapt.

IMG_2694Later in de week komen de projectgroepsessies ondernemingsplan. De studenten hebben vorige week hun idee bedacht. Presenteren in deze sessie hun idee, eerste inschatting haalbaarheid, missie, visie en doelstellingen aan elkaar. Ze stellen elkaar vragen en geven feedback. (totale tijd 45 minuten, 2 ondernemingsplannen). 2 intense sessies, omdat er zoveel dimensies zijn. De studenten zoeken nog naar wat van ze wordt verwacht, is het idee wel uitwerkbaar, zijn de opdrachten goed uitgewerkt. Tof hoe de studenten elkaar goeie vragen stellen. Vragen die de andere groep aanzetten tot anders nadenken over hun plan.

Als laatste lesactiviteit bedrijfseconomie. Ondanks het feit dat we module anders georganiseerd hebben, voelde dat toch lekker vertrouwd. We hadden als leervragen voor deze les: wat houdt het vak in, hoe werken we samen en waar is de informatie te vinden. De studenten gaven aan dat dat gelukt is.

Onderdeel van de les was om de leervragen voor het komende halfjaar te bestuderen en aan te geven wat voor hen zinvolle vragen zijn. Rondlopend valt dan weer het verschil in voorkennis op. Het is fijn om dat even te benoemen. Straks bij het maken van opgaves zijn er namelijk langzame en snelle studenten. Dat heeft vaak een relatie met die voorkennis.

Als laatste actie deze week zit ik samen met een collega om een instructie te maken voor de docenten. Over hoe ze met slimme weergave in blackboard alleen hun beoordeling-opdrachten SLBMV kunnen zien. En hoe dat werkt in blackboard om de (deel)resultaten en de feedback online te geven. Gelukkig weet ik van vorig jaar dat het kan en dat het fijn werkt. Ik heb het toen uitgeprobeerd met een kleine groep studenten. En vanuit dat vertrouwen kijk ik geboeid naar wat er gebeurt als je met 400 man (studenten en docenten) een nieuwe manier van werken aanleert. En help hier en daar een handje zodat ook de andere docenten snel de voordelen kunnen zien 🙂

Een fijn weekend gewenst alvast.

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Judith van Hooijdonk 14 september 2015

  Hi Ilse, die Blackboard instructie die jij samen met je collega aan het maken bent … is dat iets wat ook handig is voor andere docenten dan CMFM? #dtv 😉

  • Ilse Meelberghs 14 september 2015 — Berichtauteur

   Ik heb instructiefilmpjes van Dr Blackboard gekeken. Om vervolgens een soort van basis slimme weergave te maken die anderen dan kunnen kopiëren en aanpassen met hun studentenlijst. Om dan kort (stap. 7 en 8) erachter te plakken hoe beoordelen werkt binnen zo’n slimme weergave. Ik weet niet of dit nog toegevoegde waarde heeft voor andere opleidingen. Als je wil stuur ik jou of iemand anders wel even die instructie.

   Groetjes
   Ilse

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén