De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Tevreden omkijken en waarom vragen?

Tijdens het uur hardlopen ben ik gewoon blij geweest. En allerlei ideeën voor volgend jaar borrelden op. De tentamenuitslagen BE waren goed. Positief verrast! Mijn verwachting was wel dat het goed zou gaan:

 • Omdat ik in de klas bij het overgrote deel de werkhouding gezien heb, waarmee ik verwacht dat je slaagt.
 • En ik meende te zien dat het overgrote deel wilde gaan studeren om het te kunnen, niet gewoon voor de 5,5.

Ik heb die laatste lessen zo leuk gevonden. Ook die momenten voor en na de les (met dank aan roosteraar). Ik heb dan ook vóór het corrigeren uitstelgedrag vertoond: stel dat ik het niet goed gezien had?  Dat jullie (de studenten) zaten te wachten heeft me daaroverheen geholpen.

Nu is de kunst natuurlijk om te herkennen hoe dat zo gekomen is en uit een brij van nieuwe ideeën keuzes te maken. Aan jullie de vraag: Hoe komt het nou dat je geoefend hebt voor tentamen(s) BE? Waarom heb je gewerkt in de klas? Het hoeft niets groots te zijn. Het gaat vaak om kleine dingetjes/momentjes…Als jij me verteld wat dat was (en dat kan best ook helemaal niks met mij te maken hebben) dan helpt mij dat in mijn keuzes volgend jaar. Want als tuinier weet ik hoe het werkt (zie hieronder). Voor dingen rond de studie kan ik jullie hulp goed gebruiken. En ja, ook van de mensen die het niet gehaald hebben. Ik meen te zien (op een enkele uitzondering na) dat ook jullie een sprong vooruit hebben gemaakt.

Verder Bericht

Vorige Bericht

9 Reacties

 1. Winnie 15 juni 2012

  Waarom heb je gewerkt in de klas?
  Hier kan ik kort en krachtig op antwoorden: zodat ik thuis minder hoef te doen.

  Hoe komt het nou dat je geoefend hebt voor tentamen(s) BE?
  Allereerst omdat ik voor BE3 (februari-instroom) net 3 opdrachten geoefend had thuis, ik had alle opdrachten in de les wel gemaakt. Dit resulteerde in een 4,4. Vervolgens kwam u nog eens met dat schematje: eerst thuis, dan in de les en dan nog eens thuis. Voor BE$ heb ik alle opdrachten in de les gemaakt, vervolgens als tentamen training nog eens thuis en daarna de opdrachten die ik moeilijk vond nog een keer. Dit resulteerde in een 8,5 (nu moet ik wel zeggen dat ik BE4 makkelijk vond dan BE3). Voor mijn herkansing BE3 heb ik vervolgens thuis nog eens alle opdrachten minimaal 1 keer gemaakt en dit resulteerde in een 8 :).

  Als laatste denk ik dat het er ook mee te maken heeft dat ik toch graag mijn P wil halen en BE3 dus wel MOEST halen. Ook zijn twee weekjes eerder vakantie (voor mij en voor u, zoals u met een grapje had gezegd in de les) wel fijn, daarom wilde ik BE4 per se halen, zodat ik geen her meer hoefde te doen.

  Concrete tips die u volgens mij erin moet houden volgend jaar:
  – Het zelfstandig werken in de les met de mogelijkheid de uitwerkingen voor in de klas te pakken. Dit werkt voor mij, omdat ik gedisciplineerd ben om in de les iets te doen. Daarnaast leer je van de personen om je heen als je iets niet snapt. EN als je een snelle werker bent hoef je maar enkele opdrachten thuis te doen, voor de rest heb je namelijk genoeg tijd in de les.
  – Dat schema (hoe noemt u het ook alweer? de formule voor BE, ofzo) uitleggen. In het begin van BE3 zag ik het nut er niet van in, maar het heeft me uiteindelijk de ogen open gedaan.
  – Aangeven dat als niemand een her hoeft te doen, wij, maar ook u eerder vakantie heeft.
  – En als laatste, ik vind het leuk hoe u over uw blog verteld in de lessen en ons vraagt te antwoorden.

  • Ilse Meelberghs 15 juni 2012

   Leuk he Winnie, die mooie resultaten. Dankjewel dat je weer zo snel uitgebreid reageert. Het bovenste helpt mij om keuzes te maken en de tips ga ik er allemaal -met plezier- inhouden. Fijne vakantie.

  • Ilse Meelberghs 18 juni 2012

   Hallo Winnie, ik heb vandaag een filmpje gevonden op DVD4 Life. Daar slaagt (min 15) een hermelijn erin het veel grotere konijn te doden. En raadt eens hoe dat kan…. door heel veel oefenen. Misschien dat ik hem volgend jaar wel gebruik samen met het schema. Dat het dan wel lukt om het nut meteen in het begin duidelijk te maken.

 2. Yanne Gelissen 15 juni 2012

  Mevrouw,

  ook mijn resultaten van BE 3 & 4 waren goed dit blok. De reden waarvoor ik voor BE 3 zo hard heb gewerkt is omdat dit de laatste kans was dit jaar en ik het per se wou halen. Dit is met veel zelfstudie gelukkig gelukt.

  Wel merkte ik dat ik de manier van werken in blok 4 fijner vond. De lossen opgaven werkte voor mij beter dan die in het boek (wat bij BE 3 het geval was). Ook vond ik het fijn (en dit klinkt misschien erg raar) dat de uitgaven van blok 4 niet op Blackboard stonden. Hierdoor werd ik extra gemotiveerd om in de les alles goed op papier te krijgen en dit ging alleen als ik me thuis goed had voorbereid. Als, zoals in blok 3, de uitwerkingen op Blackboard komen, denk ik toch: ‘Ach, dat kijk ik later wel eens even na’ en zoals u zelf ook wel snapt, wordt dat uiteindelijk niet gedaan!

  Ik vond blok 4 ook een stuk makkelijker en leuker om te bestuderen en ik denk dat dit zeker heeft bijgedragen aan mijn goede resultaat.

  U staat ook met plezier voor de klas en dat heb ik als heel prettig ervaren! Heel energiek en vol passie van het vak, en dat heeft u op mij over weten te brengen. Ook heeft u mij laten inzien dat een 8 veel mooier en leuker is dan een 5,5 en daarom ben ik extra hard gaan studeren! Dus bedankt daarvoor!

  Bedankt voor de fijne lessen en veel succes met alle ‘veranderingen’ die nog plaats moeten vinden!
  Fijne vakantie!
  Yanne Gelissen

  • Ilse Meelberghs 15 juni 2012

   Yanne, studenten van volgend jaar ga ik dat stukje over zelfstudie laten lezen. Persoonlijk: Dat van die 8 raakt me het meest. Ik had al aan je punten gezien dat je er helemaal voor gegaan was. Heel fijn dat ik daaraan een bijdrage mocht leveren. Veel succes nog en een fijne vakantie.

 3. Kevin Sauren 15 juni 2012

  Waarom heb ik gewerkt in de klas?
  Om de opgaven zo snel mogelijk af te hebben en dan eventueel discussies te voeren met je mede-studenten om te kijken wie er nou gelijk heeft of waarom wel en waarom niet.

  Waarom geoefend voor de tentamens?
  Gewoon omdat het moet eigenlijk xD Je leert er natuurlijk heel veel van en je ziet veel dingen terugkomen. 3 kwartalen komen dan ook regelmatig terug in het bedrijfsleven (accountancy), kwartaal 3 niet omdat dit meer gespecificeerd is (vind ik) voor de bedrijfseconomie studenten of als je natuurlijk bij een productie bedrijf werkzaam bent.

  Het kan zijn dat kwartaal 3 TE moeilijk was. (kijk maar naar de punten van het eerste tentamen) Of is het omdat het geen boeiende stof is? Voor mij geldt dat 2de en dan met name wat ik hierboven heb geschreven, dat het gespecificeerd is. Wellicht een idee om het een beetje te husselen. Misschien de stof naar een andere tijdvak verplaatsen? 3de leerjaar? als iedereen zijn/haar keuze heeft gemaakt voor accountancy en bedrijfseconomie.
  De mensen die dan kiezen voor BE weten dan dat ze eventueel willen gaan werken in de productiesector.

  Het voelt ook altijd goed als u zegt, dat is een interessante vraag als een student een vraag stelt over iets wat hij/zij niet begrijpt en dat u dan eerst de mede-studenten laat antwoorden.

  Tot slot sluit ik me helemaal aan bij de concrete tips van Winnie 🙂

  • Ilse Meelberghs 15 juni 2012

   Hallo Kevin,
   Docent, nergens voor nodig dacht ik als ik jullie groepje zag werken/discussiëren. Verrassend om te zien dat die discussies voor jou een reden waren om goed door te werken. Ik lees wat je schrijft over BE3. Het zijn idd wel meestal “de bedrijfseconomen” die dit leuk vinden. Enne, jij heb me van mijn “angst voor vragen van de student” afgeholpen. Af en toe kreeg ik er 1 waarvan ik niet meteen het antwoord wist. En dat samen de antwoorden zoeken vond ik uitdagend. Vervolgens ben ik idd actief jullie vragen gaan gebruiken om samen te leren. Dankje en een hele fijne vakantie.

 4. Annemie 19 juni 2012

  Mooie eerlijke feedback! Leuke reacties.
  Succes met de laatste loodjes, Annemie Jongen (Bedrijfseconomie)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén