De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Standing like a tree.

Een paar jaar geleden zei iemand tegen me. Bomen zijn spiritueel zo belangrijk. Ik mocht haar, hoorde wat ze zei en had geen flauw idee waar ze het over had.

Energetisch verbonden zijn met de aarde, met elkaar.

Nu dus, jaren later, begin ik te vermoeden dat het gaat over energetisch verbonden zijn met de aarde, met elkaar.

13082699_10153614080809537_3872437725676982776_nJan Bommerez:

‘Met beide voeten op de grond staan’ en energetisch verbonden zijn met de aarde is van vitaal belang. Het is een voorwaarde om je lijf te kunnen voelen tot in je tenen. Echt van het leven te genieten betekent dat je het tot in je tenen voelt… Door het denken de absolute leiding te geven en neer te kijken op de buik en het buikgevoel is de mens los geraakt van zijn natuurlijke staat. Dat is een van de voornaamste redenen waarom zoveel mensen niet meer tot diepe rust kunnen komen. Om te ontspannen, om ‘los te laten’ dient onze energie naar beneden te stromen. Dat gebeurt nooit als we teveel denken. Wij hebben in onze cultuur (en in de meeste van onze scholen) onbewust geleerd om onze energie naar ons hoofd te laten stromen. Dat maakt ons fysiek maar ook emotioneel en mentaal minder stabiel. Alleen iemand die geworteld is in zijn buik (de ‘hara’) staat stevig. De overtuiging dat wij onze ‘dierlijke aard’ moeten overstijgen is letterlijk gevaarlijk. Daarom kunnen we bijvoorbeeld niet meer zo goed naar de signalen van ons lijf luisteren. Dat is een gegarandeerde formule voor fysieke maar ook emotionele en psychische problemen. Het is in onze buik dat we verbonden zijn met de natuur. Het is in ons hoofd dat we er los van komen. Wie niet goed in zijn lijf zit mist ook ritmisch gevoel en gratie. Probeer eens te dansen als je in je hoofd zit… In gevechtskunsten train je juist met veel toewijding om gecentered te kunnen zijn en blijven in de ‘hara’ (2 vingers onder de navel). Alleen dan kun je helemaal in het moment zijn en meebewegen met de flow… De grond van FLOW en intuïtie is het buikgevoel, het instinct. Hoe meer we denken hoe meer we ook twijfelen. Intuïtie is een vorm van ‘weten zonder te denken’. Het is ‘weten door zijn’. Dat kan alleen als we in het NU zijn. Ons lijf is ons anker in het nu… Zonder diep te ontspannen in ons lijf kunnen we niet ‘stromen met het leven’ en dus nooit weten wie we echt zijn…

Art by Sandra Bierman

Art by Sandra Bierman

Rainer Maria Rilke

If we surrendered
to earth’s intelligence
we could rise up rooted, like trees.

Instead we entangle ourselves
in knots of our own making
and struggle, lonely and confused.

So, like children, we begin again
to learn from the things,
because they are in God’s heart;
they have never left him.

~ Rainer Maria Rilke
from Rilke’s Book of Hours: Love Poems to God
translated by Anita Barrows and Joanna Macy

IMG_6087Lynn Berger over Peter Wohlleben. (Komt een boom bij de Rechter, De correspondent)

Moderne wetenschappers zien evolutie al lang niet meer zoals wij het op school hebben geleerd: als een strijd om overleving tussen individuen. We leven in de hoogtijdagen van het individualisme, maar wanneer we naar bomen kijken, dan zien we dat zij zich heel anders gedragen’ – ze ondersteunen zwakkere soortgenoten omdat het bos als geheel beter functioneert wanneer iedereen meedoet. Het kan het lokale klimaat dan beter regelen, beter vocht vasthouden, en is beter bestand tegen wind en storm. – Het bos als herinnering aan hoe een samenleving er ook kan uitzien.

Oefenen?

Ik ben gister begonnen met oefenen. Iemand in de reacties op de post van Jan Bommerez raadde deze 10 daagse training aan: Standing still.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén