De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Op verzoek, ict-gezeur :)

IMG_2588Donderdagmorgen, 2 lesbijeenkomsten bedrijfseconomie van 3 kwartier. Twee lokalen. Geen pauze tussen de twee lessen.

Ik ben iets vroeger bij de eerste les, zet de tafels in groepjes. Open blackboard. Wil de bestanden (powerpoint, excell spreadsheets) downloaden die we daar voor alle docenten en studenten beschikbaar hebben. Dat lukt niet.

Dat probleem had ik vorig jaar ook al een keer. Dat kan je oplossen met chrome te installeren en dan met chrome ipv met explorer blackboard te openen. Maar dat mag niet van Heerlen.

Andere optie is dat je vraagt aan een student om de bestanden van blackboard te halen, aan mij te mailen en dat ik ze dan vanuit de mail open. Dat lukte. Kost wel tijd,is onrustig en als docent begin je dan niet lekker aan een les. De les loopt dus ook uit.

Ik race naar het andere lokaal. Heb gelukkig studenten die het lokaal helpen klaarzetten. Heb ook nog de mail van die studente uit de vorige groep. Open de powerpoint. En driekwart van de powerpoint verschijnt maar op het scherm. Dat is geen probleem met de beamer, maar met de instellingen, weet ik inmiddels van andere docenten. Ik weet niet hoe je dat moet oplossen. Anderen blijkbaar ook niet. Want het schijnt al verschillende keren gemeld te zijn en de oplossing ken ik nog niet.

Zondagavond. Als ik al lekker op de bank hang met m’n gezin realiseer ik me dat ik nog geen backup(plan) heb voor de lessen bedrijfseconomie. Ik hijs me weer van de bank, download alle benodigde bestanden van blackboard en mail ze aan mezelf. Al mopperend. Dat leidde tot een moppertweet.

Maandagmorgen. Twee lesbijeenkomsten bedrijfseconomie. De eerste loopt prima. Bij de tweede les opent hij een aantal bestanden niet meer rechtstreeks vanuit de mail. Ik moet eerst de bestanden opslaan op de g-schijf en dan gaat het wel weer.

Maandagmiddag. Omdat ik niet zeker weet of ik van de 6 docenten diegene ben die het tentamen maakt, wil ik graag mijn takenplaat inkijken. Ik volg keurig de instructies om de snelkoppeling van dit jaar te installeren. Het lukt niet. Ik krijg een foutmelding. Bij de instructie zat ook een naam. Ik mail een voor mij volledig onbekende ict-er met een verzoek om hulp. Hopelijk antwoordt hij voor donderdag. Dan begin ik namelijk aan het maken van het tentamen met een collega.

Dinsdagmorgen Ik maak me klaar voor de sprint morgen. Na mijn mentorgesprek op de eerste verdieping, loop ik naar de derde verdieping om daar een laptop met beamer te halen. Vervolgens loop ik dan naar de eerste verdieping van een ander gebouw en stel daar de laptop met beamer op om les te geven. Ik hoop dat me dat met behulp van de studenten lukt. Als ik daar mee klaar ben, loop ik weer naar de derde verdieping in dat andere gebouw om de spullen terug te brengen. En mag dan door naar een ander lokaal, gelukkig ook op de derde verdieping. Enfin, naar de sportschool hoef ik morgenavond niet meer.

De reden voor het mopperen

 • Ik kan als docent opvangen als ICT niet werkt. Het is wel jammer van de inspanning die is geleverd om online goeie lesmaterialen te maken, van de inspanning om dat continue met 6 docenten af te stemmen en op orde te houden.
 • Ik kan ook zorgen voor backup. Dropbox mag officieel niet, wordt gezien als te onveilig. Een usb-stick. Oh ja, die had ik al eens geprobeerd te krijgen via het werk. Dan moet ik een formulier invullen dat ik moet laten tekenen door mijn leidinggevende. Toen ben ik weer even gestopt. Ik leen bij hoge nood de usb-stick van mijn zoon. Die kreeg hij gratis bij een opendeurdag in een school. Oh ja, andere reden om dat niet te doen is dat ik ze vaak vergeet in het leslokaal.
 • Ik kan op en neer rennen en laptop/beamer ophalen en weer terugbrengen. Ik kan ook wildvreemde ict-ers mailen en hopen dat ze me snel helpen.

Is dit nu echt waar je wil dat ik, de docent, me druk om maak? Als je daar ook al systemen en andere mensen voor betaald.

En de onderliggende angst bij het gemopper. Hoe moet dat volgend jaar? Een nieuw gebouw, geruchten over paperless. Wie is er met volle aandacht bezig om na te denken hoe dat volgend jaar moet in het nieuwe gebouw. Wie voelt zich echt verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat we vanaf dag 1 als docent gewoon ons werk kunnen doen. Met gebruik van ICT liefst.

Enfin, dit alles naar aanleiding van het onderstaande antwoord op mijn moppertweet. Niet alles is een blackboard probleem. Blindelings kunnen vertrouwen op de beschikbaarheid van bestanden op blackboard zou wel echt helpen.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

5 Reacties

 1. Judith van Hooijdonk 22 september 2015

  Ik heb je bericht (via e-mail ;)) maar eens doorgestuurd naar enkele leidinggevende collega’s bij FB-ICT. Goed dat je het opschrijft. Een mooie illustratie.

 2. Jos Brasse 22 september 2015

  Ik ben altijd heel enthousiast over de mate waarin jij ICT-hulpmiddelen inzet in een les. Dit zouden meer docenten moeten doen. Daarom vind ik het ook heel jammer dat je je belemmerd voelt door de ICT-faciliteiten. De downloadproblemen kunnen (tijdelijk) worden opgelost met een work-around en het echte probleem is inmiddels voorgelegd aan specialisten. Ook wordt er inmiddels gewerkt aan het aanbieden van een 2e internetbrowser. Blijf daarom ook problemen die je ervaart melden, zodat er iets aan gedaan kan worden.

  • Ilse Meelberghs 22 september 2015 — Berichtauteur

   Dankje Jos, doe ik. Hulp van E. heeft vandaag veel opgelost. Ik heb nu een lijstje “hoe los ik dit op met (tijdelijke) antwoorden” En de rest… het installeren van de laptop/beamer in het G-gebouw hebben mijn studenten voor me geregeld. Omdat ik ze tijdens mijn geplande klaarzet-tijd heb geholpen met het groepsproces van het ondernemingsplan 🙂

 3. ruud habets 5 oktober 2015

  En hoewel het geen echt Blackboard problem is, hebben we er toch een pagina aan gewijd op de Dr. Blackboard Help Site.

  http://dr.blackboard.zuyd.nl/foutmelding-ik-kan-een-document-niet-downloaden/

  • Ilse Meelberghs 7 oktober 2015 — Berichtauteur

   Super Ruud! Deze oplossing had ik zelf niet kunnen verzinnen, dus heel fijn dat jullie dat uitgewerkt hebben. Het helpt dus. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén