De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Ook voor mij startte Expeditie Binnenste Buiten.

IMG_3923Toch besloten om mee te doen. Goed nagedacht over mijn mogelijke rol daarin en de consequenties van die keuze. Het pad voor mezelf geëffend door gesprekken met collega’s. En juuh, de eerste sessie.

Voor dit project “het herontwerpen van het curriculum” is de curriculumcommissie uitgebreid met een aantal collega’s. Waaronder ik dus.

Ik ga erover bloggen. Omdat het mij helpt in mijn reflectie erover, om “buiten” toe te laten te helpen en/of te leren. En hopelijk doe ik dat zodanig dat het collega’s niet belemmert in het proces.

De agenda van deze bijeenkomst:

 1. Opening + aankondiging  9 december
 2. Wat wordt de nieuwe naam van de projectgroep?
 3. Hoofdlijn methodiek om tot curriculumvernieuwing te komen (tot zomer 2016)
 4. Visie ontvouwen en formuleren
 5. Speelveld (aanzet + afspraken over completering)
 6. Check – out

De nieuwe naam: Expeditie Binnenste Buiten.

Het project had de naam curriculum 3.0 en daar was men niet blij mee. Het werd uiteindelijk Expeditie Binnenste Buiten

Expeditie Inside/out werd toegelicht als:

Het resultaat van dit project wordt bepaald door ons, door wat wij kunnen, weten en voelen. Gelukkig delen wij een passie voor het ondersteunen van de ontwikkeling van onze studenten. Wij kennen de vragen die ertoe doen, een deel van de antwoorden. En het is zaak dat we een manier vinden om wat wij samen van binnen weten, buiten, in dat nieuwe curriculum, neer te zetten.

Voor de liefhebbers van een Nederlandse naam werd vertaald naar: Expeditie Binnenste Buiten. En dat leidde tot benoemen van de andere betekenis van de naam: de bereidheid het curriculum binnenste buiten te keren indien nodig.

Nadelen van de naam: Hij is wat lang. Hij mist “de kracht van de buitenwereld, de rest van Zuyd gebruiken”. Zijn we wel van plan.

Wat niet echt ter sprake kwam, wel belangrijk, de omschrijving van expeditie:

Een expeditie heeft een duidelijk doel, een echte ambitie, veel onbekendheid, onzekerheid en een aanpak die het midden houdt tussen experiment en een well educated guess.

Hoofdlijn methodiek

We gaan werken conform de fases zoals hier te zien is op deze video.

Eerst de visie bepalen, daarna de leerbogen. Om vervolgens te kijken naar welke leervormen processen daarbij passen.

Achteraf kijkend naar het document dat we kregen, vraag ik me af of er niet een enorme aanname van ons inzit. Namelijk dat de learning arches in het model gaan over jaren.

Learning arches

 

 

 

 

 

 

 

Voor wie iets meer wil weten over het model en waar het vandaan komt. Ik schreef als eerder over de workshop The art and Craft of facilitating learning spaces van Kaos Pilot.

Visie ontvouwen en formuleren.

Dit stuk werd voorbereid en gefaciliteerd door Don. Hij begeleidt ons in dit traject.

Dat hebben we gedaan ahv geleide journaling.

Techniek: Je kiest een plek in de ruimte waar je rustig kan zitten en schrijven. Dan krijg je vragen van de facilitator die je gewoon intuïtief beantwoord. Maw je schrijft gewoon op wat in je opkomt en vind daar even zelf niks over.

Uitvoering: Nadat we een goeie plek in de ruimte hadden gezocht kregen we eerst vragen die onze aandacht brachten bij die student in de toekomst. Om vervolgens daar een dier/fantasiefiguur bij te bedenken. (vertrouw op je eerste intuïtie). Vervolgens kregen we allerlei vragen als waar staat het voor, de kracht, hoe beweegt het, wat voelt het, wat heeft het nodig, waar moet het voor oppassen enz.

Vervolgens werd dat op flip-over vellen geschreven, opgehangen en besproken.

Om dan proberen te condenseren in 1 of een paar zinnetjes waar het heen gaat, waar het om gaat. Die visie waar we steeds op gaan teruggrijpen.

Het was echt lastig. We zijn er ook nog niet uit. De drie kernen zijn wel duidelijk. We hebben wat aanzetten tot zinnen. En we gaan er allemaal op kauwen tot volgende week.

Het veranderverhaal, het waarom we op reis gaan, de veranderfocus ontvouwt zich mee. Zo voelt het voor mij.

Check out

Mooi zoals de ervaringen divers waren. Net als bij de inbreng bij de visie. Ik geniet van die diversiteit en de inzichten die het oplevert.

Vervolg

Volgende woensdag dus de volgende sessie in deze samenstelling. Ik ga wel vragen om een kring zonder tafels. Dat werkt voor mij beter. Iets met openheid en gelijkwaardigheid versterken.

Beging december komt er een tweede hei-sessie. Dan wordt de groep weer aangevuld met het werkveld en een aantal studenten.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

 1. guidocrolla 27 november 2015

  Cool 🙂
  Zuyd Hogeschool gaat op expeditie. ‘Expeditie binnenste buiten’, een erg goede titel. Eerst naar binnen, dan naar buiten en dan het onderwijs binnenste buiten keren.
  En ik mag daar inspiratie in gooien, net als Hilde van der Geld, in de video.
  Have a nice Learning Trip, allemaal 🙂
  Ik hoop dat ik binnenkort langs mag komen voordat jullie je basecamp gaan inrichten 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén