De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Nieuw professioneel #MVH

Vorige week was het dan zover. De 3-daagse module Maatschappelijk verantwoordelijk handelen. Ontwikkeld en georganiseerd door een team van 6 studenten, 3 docenten en 3 externen. Twee dagen met overnachting op een externe locatie (een voetbalclub in Heerlen), 1 dag op school.

Ik merk dat ik nog een dingetje wil opschrijven/vasthouden/delen. Mijn stuk over Nieuw professioneel. Op de 1ste ochtend hadden we de introductie (kiezen met de voeten), de algemene inleiding en het stuk “ons-geitewollensokken”.

Dia1 Dia2

Waarom ik het zo genoemd heb. Omdat ik merk dat onze overtuigingen van wat professioneel is het maatschappelijk verantwoordelijk handelen in de weg zitten. Ik mocht 10 a 20 minuten. Het werden er natuurlijk 20 :). Ik noem kort even wat ik vertelde/deed bij ieder van de slider.

Dia1

 

Vertelde van de Mooc waar de andere docent en ik aan hadden deelgenomen.

Dat me zo geraakt had de uitspraak “niemand gaat ’s ochtends naar zijn werk met de bedoeling de wereld naar de knoppen te helpen en toch gebeurt het”

Dat ik datzelfde terugvond in een ander boek.

Dat het tijd word om op te schuiven van Ego- naar Eco-systemen.

 

Dia2

 

Dat theorie U daar een methode voor biedt.

 

 

 

 

Dia3

 

Dat die aangeven dat alles wat we nu zien aan “oneerlijk”, “niet juist” is terug te brengen naar drie verbindingen die ontbreken. De verbinding met de natuur, met de anderen, met “self”

 

 

 

 

Dia4

 

Gaf aan dat ik een mini-onderzoekje wou doen.

Vroeg iedereen om te gaan staan. Vertelde het verhaal achter deze foto. Vertelde wat voor mij “verbinding met de natuur” betekent.

Vroeg toen alleen te blijven staan als dat gevoel van verbinding met de natuur er was in de afgelopen week.

 

 

Dia5

 

Vroeg weer iedereen te gaan staan.

Vertelde het verhaal achter deze foto. De verbinding gevoeld in Parijs tijdens COP21.

Vroeg toen alleen te blijven staan als dat gevoel van verbinding met de anderen er was in de afgelopen week.

 

 

Dia6

 

Vertelde dat ik het stuk van Wholeness in deze video een mooi voorbeeld vond van tijdens je werk niet altijd verbonden zijn met je hele zelf.

Dat ik geen testjes zou doen (te open/confronterend)

Verzoek om even rustig te kijken.

 

 

Dia7

 

Over hoe je met theorie U dat wat je graag wil kan waarmaken.

De rol van prototyping, en dat deze MVH-module daar een voorbeeld van was.

De rol van stilte in de theorie, in het waarmaken van je droom.

 

 

Dia8

 

De stilte opzoeken is dus professioneel (heel veel grote businessnamen en uitvinders wandelden flink wat uren per dag, alleen)

Verandering gebeurt in dit moment, in het nu. Ik benoemde even kort de afleidingen van het “being present now” en de tools om ermee om te gaan. Luisteren naar jezelf (mindfull), luisteren naar de ander om te verbinden (deep listening), luisteren naar wat zich aandient (sensing) en bouwen op het verleden (learning).

 

 

 

Dia9

Om te eindigen met dat ik iets zie opdoemen als post-kapitalisme. En dat dit overzicht voor de geïnteresseerden namen biedt die daar al mee bezig zijn.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén