De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Niemand in de natuur ruimt zijn eigen afval op.

Alleen de mens slaagt erin dingen te maken die niemand voor hem wil opruimen. De rest van de natuur zorgt ervoor dat hun afval zo aantrekkelijk is voor een andere soort dat ze het met plezier opruimen.

IMG_9339De aanleiding?

Het blikje hiernaast. Daar was ik al enkele keren deze weken aan voorbij gelopen. Tot ik gister besloot dat ik als dankjewel aan de natuur voor al die mooie ontmoetingen best een keer een wandeling kon “zwerfvuilruimen”. Daarvoor moest ik voorbij een enorme persoonlijke weerstand. Ik vind namelijk heel sterk dat iedereen zijn eigen rommel moet opruimen. Maar daar hebben die planten en dieren op de Meinweg geen boodschap aan. Voor hen wilde ik het wel doen.

Hoe moeilijk was het?

Het bleek een hele goede oefening in “niet oordelen” te zijn. Ik vond namelijk vanalles, letterlijk en figuurlijk. D’r blijken trouwens ook grenzen te zijn aan wat ik opruim.

IMG_9324IMG_9333 IMG_9338 IMG_9344

IMG_9351Toen ik daar zo met mijn twee volle plastic zakken (na 5 km) over de Meinweg sjouwde voelde het ook letterlijk en figuurlijk zwaar. De gedachte aan een buitenstaander die naar de “soort” mensen kijkt en ziet dat ze hondenpoep in een plastic zakje doen en in de vuilnisbak gooien en dit achterlaten doet me dan wel weer grinniken. Begrijpen gaat die buitenstaander dat niet. Je moet mens zijn om dat te kunnen recht-denken.

Hoe liep het af?

Halverwege heb ik het afval in de vuilnisbakken gedaan (die zijn er gelukkig). En heb verder genoten van hoeveel mooier de natuur afval opruimt. Die hebben mij niet nodig. Zij doen dat in schoonheid!

IMG_9348 IMG_9355IMG_9377

 

 

 

IMG_9359

IMG_9398

 

Ps Ik kreeg hiervoor een zilveren Zwerfie. Ik wist niet dat het bestond. Jij wel?

CEoagsfUEAAn6IB

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. djventilator 9 mei 2015

  een kleintje maar 😉

  • Ilse Meelberghs 9 mei 2015 — Berichtauteur

   Bedankt voor je hulp. Nu weet ik dat reacties weer mogelijk zijn 🙂

 2. kleanworldwide 11 mei 2015

  Gefeliciteerd, je leuke blog en je opruim-actie wordt door ons beloond met de zilveren zwerfie. Daarmee maak je ook kans op de gouden zwerfie http://www.stichtingklean.nl/wie-verdient-de-gouden-zwerfie-2016/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén