De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Me laten meenemen door iemand die het al kan.

Paar weken geleden. oud student en inmiddels vriend, vraagt wie mee wil doen met “Supporter voor schoon” vandaag. Ik vind het dapper van hem dat ie dat out of the blue, zonder vereniging of iets die erachter staat, gewoon probeert. Vooral om dat te ondersteunen zeg ik ja. Een andere reden dat ik ja zeg, is mijn bewondering voor  het gemak waarmee hij onderweg op wandelingen wel eens afval raapt. Daar lijkt geen enkele weerstand op te zitten. Andere redenen zijn dat ik dieren een plek gun waar ze niet met afval in de knoei komen en gun ik onszelf een schone omgeving.

Vandaag was het zover. Na een ontbijtje in het zonnetje, en na een aantal sterretjes uit de tuin te hebben gevist, met de fiets naar Roermond.

Ronde 1

Het groepje van 4 bestaat uit 2 ervaren rapers. Ze raapten al vaker, hebben een keer Zwerfinator horen spreken die erop wees dat met die ringen rapen makkelijker gaat en hebben via de gemeente ook zo’n ring geregeld. Supermakkelijk blijkt!

Ik tweet onderweg, ook met #zwerfie. Dat laatste voor het lange termijn effect ( 🙂 @djventilator). Er zijn mensen die iedere dag een stuk zwerfafval rapen en in de prullebak gooien (=zwerfie). Er zijn zwerfiebingo’s/taarten/zilveren en gouden zwerfies. Echt leuk ludiek, verbindend en heel zinvol.

Een uurtje later, 3 vuilniszakken vol. We mogen die laten staan. De gemeente haalt ze later op.

De meest bijzondere:

Het meest gore vind ik de sigarettenpeukjes. Bijna niet te rapen, vergaat slecht en voor mij onbegrijpelijk.Voor iets wat je iedere dag meerdere keren doet loont het toch om een oplossing te zoeken voor je afval.

Pauze

Na de ronde heeft de oudstudent voor vlaai en rozen gezorgd. Omdat we meededen.

We gaan naar binnen bij de andere 2 rapers.

En dan volgt een rare gewaarwording. Ik kende de mensen niet, maar herken hun tuin. Ze hebben die ecologisch laten aanleggen en ik heb dat op Facebook gevolgd. Hij is prachtig.

Daarna gaan we weer. Wij hebben nu 2 uur over. Tot de volgende raapronde om 14.15. Die zou oorspronkelijk niet meer doorgaan maar 1 iemand heeft zich alsnog aangemeld en dus gaan we dat toch nog doen.

Ik word uitgenodigd voor de lunch, een lunch bij een jonge horeca-ondernemer, vluchteling, die met veel liefde kookt. Ook dit gemak bewonder ik bij mijn oudstudent. Het gemak om dit soort mensen om zich heen te verzamelen. Natuurlijk ga ik mee.

Het is een heerlijke lunch op een plek waar ik normaal gezien niet zou komen. Ons gesprek gaat over idealen en samenwerken.

Ronde 2

Ik ruim nog een uurtje mee op. Als ik stop hebben we alweer 3 zakken bij elkaar.

Bij de moskee laten we door een van de bezoekers een foto van ons drietjes maken. Bij de banner die de moskee al een week had opgehangen.

De ervaring op zak

Een dagje meelopen met iemand die nieuwsgierig en open is. Meeprofiteren van zijn verbindingen en open de ervaring instappen. Het leverde een heerlijke ervaring en een voldaan gevoel op.

En dat is ook voor mijn werk belangrijk. Want het is een ervaring/gedrag dat ik meeneem de volgende keer dat ik met studenten op pad ben.

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Rob Alberts 25 maart 2017

    Mooie aktie!

    Opgeruimde groet,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén