De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Is dit wat we hebben besproken vorige week?

Zo, ik mag de notulen maken van de pre-MVO-vervolgleerlijn-vergadering. Ik heb toegestemd onder de voorwaarde dat het “per blog” mocht.

Welke dingen hebben we dan besproken: wat willen we, wat hebben we al en hoe gaan we dat doen.

Wat willen we (= gewenste situatie): 

Roep eens wat? Dan “roept” een collega: Studenten die bij besluitvorming rekening houden met MVO-aspecten. En dan “roep” ik: Studenten die in hun handelen rekening houden met alle stakeholders. Een week lang heb ik het schrijven van deze blog uitgesteld omdat ik niet in staat was duidelijk te maken waar het verschil in ambitie ligt. Tot deze week. Ik kreeg dit rapport onder ogen: Nieuwe Business Modellen. En het verschil zit erin dat mijn collega vooral kijkt naar zoals beschreven op blz 11. (trouwens een aardig boek als je transactiedenken ter discussie wil stellen is “Weten is meer dan meten”). En ik me afvraag hoe we mensen moeten opleiden om processen zoals te zien op de daaropvolgende bladzijden te ondersteunen. Kijkend naar die modellen zie ik een heleboel consequenties voor ons vakgebied. En concludeer dat we pas voorop lopen als we leren hoe we dat moeten doen. Met werken aan “blz 11” maken we wel een veilige keuze.

Wat hebben we al:

Dat gezegd zijnde, zijn we nog een eindje af van allebei de gewenste situaties. Er is al een heleboel wel. In januari 2011 maakten Frans en ik het volgende filmpje. Ik zou dat middel niet meer inzetten op dat moment, maar we hebben er veel van geleerd. Het geeft aan hoe wij toen dachten over een MVO-leerlijn. En een deel ervan is gelukt!

Dit presenteerden we op KIB 2011. En sindsdien zijn er alweer ontwikkelingen.

Bij Commercieel Management heeft een andere collega anderhalf A4 verzameld met mogelijkheden. Een ervan is een mooie managementgame: MVO aan het roer

Hoe gaan we dat doen:

We hebben ook 2 andere vaststellingen.

 • Dit onderwerp kan je niet onderwijzen als je het niet authentiek doet. Studenten haken pas aan als het vanuit een passie/gevoel wordt gegeven, als je ze de kansen kan aanreiken.
 • En we komen aan de grenzen van wat we met dit groepje enthousiastelingen kunnen bereiken. We hebben andere docenten nodig. En dus gaan we op zoek naar hoe wij -die 1 stapje voorop lopen- de rest de kansen kan laten zien. Wij hebben/weten en willen best veel. We hebben alleen maar focus=tijd=geld nodig. En hoe ambitieuzer, hoe meer. Een voorstel plan -waarop natuurlijk geschoten kan worden- is er al.

Onmogelijk! Laat je dan inspireren door dit filmpje (via @mireilleverhoef). Als je maar graag genoeg een oplossing wil.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

 1. Ilse Meelberghs 11 juni 2012

  Ik onthoud:
  – consequenties vakgebieden nieuwe business modellen (ontstaan door MVO-denken)
  – in het curriculum, niet ernaast
  – via de docent (start kernvakken, aandacht alternatieve leervormen)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén