De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Ingeschreven voor een cursus biologisch/duurzaam koken.

IMG_3884Gister kwam ie, mijn eerste beebox.

De “probleemomschrijving”.

Al een tijdlang neem ik me voor om biologische/duurzamer te koken.

  • Ik heb een aantal producten die ik eerder gebruikte vervangen door biologische. Dat blijft een klein kringetje producten.
  • Doe een poging om op het land van herkomst letten. Maar als ik een groente wil die nu niet van dichtbij is, niet duurzaam of biologisch is, doe ik dat vaak gewoon toch.
  • Eet weinig vlees met af en toe een dagje vegetarisch. Omdat de impact als iedereen dat zou doen gigantisch is op de broeikasgassen/watergebruik. Alleen… mijn assortiment aan lekkere vegetarische maaltijden is beperkt.

Het is dus mondjesmaat, dat duurzaam koken van me. Wat ik bovendien niet veranderd krijg, is het seizoensgebonden koken. Er is veel meer dan “kool” in de winter. Ik zie het ook wel liggen in de winkel. Toch is het een beetje, wat moet ik ermee. Een beetje “Wat de boer(in) niet kent, neemt ie niet mee van de winkel”

En dus… gaat nog best veel van het geld voor eten naar niet duurzame en/of biologische producten. Jammer, want net die duurzame richting wil ik steunen.

De keuze voor Beebox.

Zie al een tijdlang al die maaltijdingredienten-boxen voorbij komen. Dacht aan “in de kern” MVO bedrijven die hun klanten helpen om duurzamer te leven. En heb besloten om een tijdlang Beebox te bestellen en met hen te gaan koken. Over Beebox:

Beter Eten Beter Leven is de missie van beebox. Beter Eten Beter Leven staat voor een verantwoord eetpatroon dat gezond is voor mens, boer en natuur. Wij helpen jou weer een stapje extra te zetten naar een gezonde en groene leefstijl. Lekkere recepten zijn daarbij de basis. De beebox-chef kookt volgens de seizoenen en zorgt voor gevarieerde recepten. Zowel Hollands als internationaal. We zoeken daarvoor continu naar de lekkerste biologische producten van de beste boeren uit Nederland.


Bij de samenstelling van onze de boxen hanteren we 4 principes:

  1. Eerlijke prijs – direct van de boer naar de consument.
  2. Uit Nederland – producten afkomstig van Nederlandse boeren.
  3. Biologisch – zoals de natuur het bedoeld heeft.
  4. Transparant – altijd weten waar je producten vandaan komen.

De boeren krijgen bij beebox gewoon een eerlijke prijs, zodat je ook bijdraagt aan de ontwikkeling van diversiteit en biologische productie in Nederland. Kies je voor beebox dan maak je dus een heel bewuste keuze, nietwaar? En het is ook nog eens betaalbaar!

Beebox is een community van burgers, boeren, partners, medewerkers en lokale ondernemers. Ieders belang wordt vertegenwoordigd in ons bedrijf, zodat niet zozeer alleen financiële waarden, maar juist ook maatschappelijke waarden leidend zijn. Beebox is als sociale onderneming B Corp gecertificeerd. B Corp is een international sterk groeiend duurzaamheidskeurmerk voor bedrijven die aantonen dat winst maken en een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij prima samengaan. Zeg maar het Fair Trade kenmerk voor sociale bedrijven.

Als financial vind ik de scores en de ambities in cijfers wel leuk.

Hier kan je hun scores voor B Corp vinden.

Hier kan je zien dat ze EKO keurmerk winkels hebben en wat dat betekent. De eisen van het EKO-keurmerk winkels: inkoop minimaal 90% biologisch, drie van de vier versgroepen 100% biologisch, vis en non-food minimaal 80% duurzaam, duurzaamheidsbeleid met minimaal twee verbeterdoelen.

Omdat ik mezelf op deze manier 3x per week dwing te leren hoe je met die seizoensgebonden biologisch producten lekkere maaltijden maakt.

Ik heb gekozen voor de Leefstijl koolhydraatarm – box. Gedeeltelijk om de uitdaging te verhogen. En omdat ik dan stiekem nog wat koolhydraten kan toevoegen als het echt te weinig is voor die pubermagen.

Deze week maak ik:

  • Prei-omelet met paddestoelen en waterkers
  • Knolselderij remoulade met pastrami
  • Yacon, lotusbloem, romanesco en lamsburger.

Wish me luck.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén