Zo, deel 5 van de #HGP zomerblog. Deze gaat over de nectar.
Over honing valt heel veel te vertellen. Dit filmpje van schooltv en deze tekst op Imkerpedia zijn een beginnetje.
Ben je als imker een honingdief zoals deze cabaretier geweldig verwoordt?
Of zijn zij de dieven (ook grappig)?
Ja, bijen zijn dieven van nectar en stuifmeel. En ze zorgen in ruil daarvoor voor de bestuiving. Kan je ook wederzijdse afhankelijkheid noemen.
Ja, imkers zijn dieven van de (winter)voorraad. In ruil daarvoor zorgen ze voor een veilige omgeving, goeie drachtplekken en ondersteuning bij ziektebestrijding. En vullen ze de voorraad ook weer aan aan het eind van de zomer (suiker) tot het zeker genoeg is. Proeven hebben aangetoond dat bijen langer leven op een geraffineerde suikeroplossing dan op honing (zie artikel Peter Elshout) Eigenlijk zijn honingbijen huisdieren die in het wild bijna niet meer voorkomen/overleven. En is hier wellicht ook sprake van wederzijdse afhankelijkheid. De imker ondersteunt en krijgt in ruil daarvoor honing en een inkijkje in hun prachtige leven.
Die goeie drachtplekken. Hoe werkt dat dan? Want daar gaat tuinontwerp over. De drachtplantenlijst op Imkerpedia kan op Nectarwaarde gesorteerd worden. Nemen we dan die met de hoogste waardes en klaar?
Nee, in het vroege voorjaar en “als de kers een knikker groot is zijn de bijen in nood” hebben ze de meeste behoefte aan ondersteuning. Bovendien staan in de omgeving van de kasten staan tamelijk veel fruitbomen, acacia’s en lindes. Als die bloeien ben ik in mijn tuin kansloos. Dat komt door “de bijendans”. Fascinerend bij de bijen is namelijk dat ze heel efficiënt zijn in het halen van nectar en stuifmeel. Speurbijen zoeken een “goeie plek” en doen een bijendans om aan de anderen te laten weten waar ze heen moeten. Afstand en hoeveelheid bepalen samen de aantrekkelijkheid van de drachtplek.
Een Nederlands ondertitelde versie met wat meer uitleg vind je hier. En ja, ze hebben ook zoiets als een stopsignaal. Om te laten weten dat het geen goed idee meer is, bvb omdat op die “goeie plek” gevaar dreigt. Wat een communicatie!
Een laatste verzoek voor het tuinontwerp. Mag ik een paar “zoemende bomen”? Geweldig geluid is dat! Als een boom zo aantrekkelijk wordt gevonden dat hij gewoon zoemt door alle bezoekers.
Nog meer info: over nectar in deze pearltree, over drachtplanten in deze.