De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Ik ga naar Parijs #COP21

Na lang aarzelen heb ik me opgegeven. Met de bus, met Milieudefensie ga ik naar Parijs.

In december 2015 komen wereldleiders bijeen in Parijs, om mondiale afspraken te maken over de aanpak van klimaatverandering. Heel belangrijk, want de hele wereld zal moeten samenwerken om de uitstoot van broeikasgassen te stoppen. Er wordt in Parijs twee weken onderhandeld over een nieuw klimaatverdrag, met CO2-emissiedoelen voor het jaar 2030. Die doelen zijn naar verwachting echter totaal niet voldoende. En dat terwijl we al lang weten wat er moet gebeuren: we moeten fossielvrij worden. Fossiele brandstoffen gewoon in de grond laten zitten en dus overstappen op duurzame energie.

Waarom wilde ik niet gaan. Ik hou niet van grote menigten, ik heb een hekel aan het woord milieu-activist en ik vraag me ernstig af of het wel gaat helpen.

Rolf Schuttenhelm geeft met dit artikel aan waarom het wel zinvol is om te gaan. Waarom klimaat activist geen vies woord is.

 

Wat trok me uiteindelijk over de streep

Het is een combinatie van dingen:

  • De kennis die ik opdeed met het lezen van het boek van Naomi Klein
  • Ons onvermogen om oplossingen te bedenken voor de vluchtelingenstroom. En mijn inschatting dat we nog veel meer vluchtelingen krijgen als de klimaatverandering doorzet.
  • Dit filmpje: dat wat verloren gaat bij te veel opwarming, kan niet praten op de top.

Gaat het helpen.

Ik ben een realist die leest en kijkt en vanuit mijn perspectief lijkt het:

  • of de onderhandelaars er heen gaan om zo min mogelijk verplichtingen mee naar huis te nemen. Niet om te bedenken hoe we als mensheid gaan handelen om fosielvrij te worden, over te stappen op duurzame energie.
  • alsof de onderhandelaars hun liefde voor de aarde/natuur thuis laten en zich onderdompelen in de meetbare wereld.

De kans dat ze zich laten beïnvloeden door 1 mensje meer of minder is klein. Toch is het mijn manier om te laten zien dat het mij wel wat uitmaakt. Dat het mij raakt wat er beslist gaat worden. Kiezen met de voeten heet dat geloof ik. IMG_3407

Ik weet geen andere manier.

PS met #Imgoingbecausetheycant zal ik de komende weken natuurfoto’s plaatsen, omdat ik wel naar Parijs kan en de natuur niet.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. miekehaverkort 3 november 2015

    Goed dat je de knoop hebt doorgehakt. Volgens mij wordt het een geweldige ervaring. Geniet alvast van de voorbereiding!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén