De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Het in kaart brengen van de complexe netwerken in het onderwijs?

D’r zijn twee dingen waar ik zo mee “te hooi en te gras” mee bezig ben: empathie en leer-netwerk/community. En dus trok onderstaande tweet mijn aandacht.

Ik kwam zeer verrassend (voor mij toch) uit bij een schooltv-uitzending over het in kaart brengen van netwerken in computermodellen. In deze aflevering is dan een criminele netwerk in kaart gebracht. En wordt gekeken hoe je dat netwerk kan verbreken.

Hier kiest men dan voor het kijken naar wat mensen doen. Te bepalen welke functie belangrijk is voor het netwerk en die mensen er dan systematisch uit te halen. In dit geval de mensen die de elektrische installaties kunnen aanleggen.

Ook boeiend vond ik het dat je door zomaar wat mensen ertussenuit te nemen, soms het netwerk versterkt. Omdat de oplossing die dan gevonden wordt  efficiënter is.

Ik vraag me af: als je zicht had op het complexe netwerk binnen je onderwijsorganisatie, zou je dan precies het omgekeerde kunnen doen. De mensen op cruciale rollen in het netwerk vertroetelen en diegenen ertussenuit halen waarvan bij vertrek het systeem sterker wordt.

Tenzij de faculteit ICT er een project van maakt vermoed ik dat dat model er niet gaat komen. Intuïtief denk ik dat de sterkte van de leer-community bepaalt wordt door de sterkte van dat netwerk.

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Frans Droog 24 september 2013

  Een interessante concrete invulling van een studiedag op een school die hier bij aansluit en die ik onlangs hoorde is de volgende. Docenten waren niet verplicht te komen! Er zit een heel verhaal aan vast maar één van de discussiepunten die het opleverde bij de groep onderwijsmensen met wie ik dit besprak was dat mensen die verplicht ergens aan moeten deelnemen soms als stoorzender fungeren. Ofwel, een paar radertjes uit het netwerk en het geheel zou zomaar soepeler kunnen verlopen.
  Moet iedereen die bij een organisatie werkt gedwongen worden om deel uit te maken van de PLN, alleen maar omdat het ‘moet’?
  Vertroetelen én verwijderen zou volgens mij in vele onderwijsorganisaties een sterk positief effect hebben.

  • Ilse Meelberghs 24 september 2013

   Als docent in het eerste jaar met half jaar aanwezigheidsplicht kan ik daar dan weer mijn ervaring aan toevoegen. Alleen verplichten om de groep een kans te geven om een groep te worden en het nut van aanwezig zijn te proeven. Daarna idd alleen verder gaan met diegenen die echt aanwezig willen zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén