De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Geweest: Feest Niekee 10 jaar

Niekee vierde zijn 10de verjaardag.

Ik had tijd om te gaan en was eerlijk gezegd deze week ook wel toe aan een dag met gelijkgestemden. Daar had ik trouwens ook voor naar EdcampNl kunnen gaan. Lastige keuze die uiteindelijk Niekee “won”.

Het was dag met interviews, keynotes, workshops, binnenkijken in het gebouw.

Ik beperk deze blog over de keynotes en workshops. En over mijn ontmoetingen tussendoor.

  • Keynote: Jef Staes
  • Workshop 1: Stijn van Kreij
  • Workshop 2: Wim Daniels
  • Keynote: Ruud Veltenaar.

Even vooraf een compliment voor Petra Stienen die als dagvoorzitter hele mooie open vragen stelde, verrassend mensen op het podium uitnodigde en op een toegankelijke manier het publiek betrok.

En wat me ook bijblijft is het mooie netwerk dat Niekee rond de school heeft opgebouwd. Mensen die de innovatie-helden = innovatie doen ipv erover praten, van harte ondersteunen. En de leerlingen die overal klaarstaan als je een vraag hebt.

Ik ben er met opgeladen batterijen weer vertrokken. Dankje.

Keynote: Jef Staes

Jef en zijn verhalen over disruptie ken ik al langer. het 2D, 3D verhaal, de schapen. Het is een onderhoudend verhaal en zet je aan het denken. Ik heb er veel aan gehad. Maar dat wist ik dus al allemaal.

Wat zijn de dingen die dan toch nieuw waren.

Hij en later ook Ruud Veltenaar waarschuwen hun publiek dat het luisteren ongemakkelijk kan zijn, misschien zelfs boos maken. En dat dat hoort bij een verhaal van innovatie.

Het consensusmodel is: iedereen begrijpt wat het idee is, iedereen begrijpt wat de opbrengsten zijn, dan gaan we dat doen. Innovatie is iets anders:

En de vraag van followers is “werkt het al ergens”. Als je dat met ja kan beantwoorden is het geen innovatie.

Over weg met diploma’s en hallo …

Een van de mooiste.

Als je iemand ziet die zegt gepassioneerd te zijn en je ziet dieje niet afzien. Hij liegt.

Leren is proberen afzien te vermijden

 

En tot slot vraagt Jef om 3D-respect. Dat betekent ook ruimte maken voor ideeën die de huidige business kunnen vernietigen.

Wat deed het verhaal met mij:

Het bevestigt vooral dat bij innovatie wrijving hoort.

En ergens gepassioneerd naartoe werken is ook afzien (net als sporters). Als opleiding zijn we de “shortcut” waarmee iemand sneller goed in zijn passie/talent kan worden.

Kiezen workshop: de ballenbak

Briljant

 

Workshop Stijn van Kreij

Waarom deze workshop: Omdat Stijn in de aankondiging muziek en innovatie combineert, ook steeds meer in het werk.

Wat gebeurde er:

Stijn zong, vertelde over 2 mogelijke reacties op het onbekende,

zong, liet ons in kleine groepjes met elkaar praten over ons talent, wanneer we in flow zijn. Zong.

Wat ervaarde ik:

Ik stapte met het binnenstappen van de ruimte in de energie van Stijn. Heel mooi had ie zijn eigen sfeer neergezet. Er was ook een blaadje met daarop “buitenwereld” voor als we even helemaal daar wilden zijn en de telefoon wilden wegleggen. Ik twijfelde heftig maar heb hem omwille van de camera bij me gehouden.

Ik werd geraakt door zijn muziek. het raakte zo mooi een diepere laag aan, een aanvulling op het verhaal dat hij vertelde. Door te benoemen waarom het werk hem raakt en bij welk onderdeel van het verhaal hij dat nummer gekozen had.

Phoenix was het nummer dat mij het meest raakte.

Your love’s a phoenix

A work of art

It drives out demons

It stole my heart

 

Bij de talentenopdracht was het erg mooi om te bemerken dat idd iedereen glimlacht als het over zijn talent gaat. En dat zo’n opdracht “statusmuren” negeert. We zaten in een groepje met een ouder, iemand van de raad van Toezicht, een beleidsadviseur en ik.

Wat ga ik ermee doen:

Ik wil graag nog beter worden in het “mensen raken op een andere laag”. Deze workshop doet me nadenken over hoe ik dat zou kunnen doen met eigen sfeer neerzetten, eigen passie (in mijn geval verhalen) in het werk laten terugkomen.

WORKSHOP Wim Daniels

Waarom deze workshop: Omdat taal zo belangrijk is in een verandering, omdat ik ervan hou, omdat ik al vaker dingen van hem las die raakten.

Wat gebeurde er: Wim hield een mooi verhaal over taal, het ontstaan, de absurditeit van de regels. En verhaal met veel humor, kennisdetails, taalspelletjes en liefde voor taal

Wat ervaarde ik: Een heerlijk ontspannen onderdompeling in die liefde voor taal en een hoop kennis erover.

Wat ga ik ermee doen: Ik wil wat stelen van het ongegeneerde tentoonspreiden van de liefde voor het vak en het ongebruikelijke gebruik van taal.

Keynote Ruud Veltenaar

Het verhaal van Ruud was er een van de technologische revolutie. Hoe die kan leiden tot sociale innovatie en wat dan de gevolgen voor het onderwijs zijn.

Een paar uitspraken die raakten en die ik vast niet letterlijk citeer.

  • Schrijf geen missie, Ga op missie
  • Om te werken in het onderwijs moet je verbonden zijn met de toekomst
  • Leer je purpose, niet onderhandelbare waarden, kompas en missie kennen en Ga op missie

  • Om in de externe wereld dat te kunnen doen moet je je innerlijke wereld op orde hebben.

Wat deed het verhaal met mij:

En daarmee was het verhaal eentje die wel vragen opriep. Mooie gesprekken opleverde tijdens de borrel.

En werd ik mooi bevestigd in het belang dat ik hecht aan dat purpose, waarden, kompas, missie, innerlijke wereld deel van een opleiding.

Ontmoetingen

Griezelig om op te schrijven want ik vergeet er vast een paar. Tijdens de keynote van Jef Staes kwam ik erachter dat er heel wat bekenden aanwezig waren (komt ervan als je allemaal tweet), ik heb niet iedereen gesproken.

Mooie ontmoeting met de uil op de 2de verdieping. Wat zijn het prachtige dieren, nieuwsgierig ook volgens mij :). Nog even, al kijkend, napraten over de workshop van Stijn met een van mijn “groepsgenoten”

Een ontmoeting met de huidige directeur van Hyperion, vroeger van Vathorst en een kort gesprekje over eigenaarschap leerlingen.

Wat in al die jaren intern nog niet lukte, lukte extern. Ik heb eindelijk Dominique Sluijsmans in real life ontmoet en heerlijk gepraat. Er zitten veel overeenkomsten in onze ideeën over onderwijs.

De mentor van mijn zoon was er ook. Fijn gesprek gevoerd van docent tot docent.

En na een wat langere speurtocht vond ik ook Odilia Rens (gekend van Twitter, nog niet IRL) en Roel van der Have (leerling). Ik ga na aanleiding hiervan op bezoek bij Spirare. Roel wordt mijn gastheer heeft ie toegezegd. Super he.

Fijn Reinhilde (die van de visuals van Edushock) en haar collega nog even gezien en gesproken. Ervaringen van workshops gedeeld.

Docenten van Agora die blij zijn daar te werken, aangeven dat echt alles anders is, met als grote voordeel dat je niet in het hokje van je  vak hoeft te werken en meer ruimte hebt voor echte aandacht voor de leerling.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén