Dit boek heb ik niet gekocht. Je kan het gewoon op de website de pdf downloaden. Super service.
Formatief toetsen is hot. In plaats van toetsen te gebruiken als beoordeling van het leren, worden toetsen juist ingezet als onderdeel van het leerproces. Niet alleen biedt dit belangrijke kansen voor het verbeteren van het onderwijs en leerprocessen, maar ook om leerlingen meer eigenaarschap te bieden in het onderwijs waar ze aan deelnemen.
Conform onze nieuwe visie gaan we oa inzetten op ontwikkelingsgerichte feedback. In grote lijnen weet ik dan wat ik zeg. Gegarandeerd dat er ook nog heel veel over te leren valt. Daarom heb ik me aangemeld bij de facebookgroep Actief leren zonder cijfers. En heb de rust in de vakantie dus gebruikt om het boek door te nemen.
Eerlijk is eerlijk, ik heb niet alle details gelezen. Ik was op zoek naar de hoofdlijnen van formatief toetsen en heb soms delen tekst gescand. In 3 uur had ik het boek uit. Nog een uur later had ik dit overzicht gemaakt. Een overzicht dat onderdelen van ons didactische model (kennisleerlijn en communityleerlijn) koppelt aan de theorie in het boek.
Voor deze fase in het ontwikkelproces is dit schema voldoende:
- Ik begrijp nu de plek van formatief toetsen in het leerproces. De samenhang is cruciaal.
- Ik begrijp de 3 soorten feedback die kunnen worden gegeven. (waar ga ik naar toe, waar sta ik nu, wat is de volgende stap)
- Ik begrijp de 5 strategieën die daarbij gebruikt kunnen worden en begrijp bij welk soort feedback, welke strategie het beste past.
- Ik begrijp het belang van leerdoelen en kwaliteitscriteria.
- Ik begrijp dat je op 4 zaken feedback kan geven (taak, proces, zelfregulatie en persoonlijke kwaliteiten)
- Ik begrijp dat er 3 soorten formatieve toetsen zijn ( opbrengstgericht, assesment for learning, diagnostisch toetsen).
- Ik heb een beeld gekregen van de aandachtspunten bij het toepassen van formatief toetsen
- Ik begrijp de samenhang tussen motivatie, zelfregulering en formatief toetsen
Verderop in het curriculumontwerp kan dit boek een goudmijn zijn aan voorbeelden en onderbouwend onderzoek.
Verder ben ik het eens met wat Jörgen van Remoortere schreef in zijn recensie op Komenskypost Toetsrevolutie: zinnige kritiek op de afrekencultuur.
Annemarie 6 januari 2017
Mooie samenvatting!
Ilse Meelberghs 6 januari 2017 — Berichtauteur
Dankjewel Annemarie.