De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Gelezen: Hart horend, luisteren voor professionals.

IMG_0857Ik kreeg het boek erbij toen ik een ander boek leende. Ik las het eerst. Het leest door z’n vormgeving ook echt lekker. En het helpt dat ik het met het hele boek zo’n beetje eens ben.

De kern voor mij: Je maakt pas echt contact als je luistert met de intentie om te geven 

Realiseer me wat ik het afgelopen jaar veel geleerd heb. (….Neem even de tijd om daar echt blij mee te zijn). En besef dat het vooral een kwestie van oefenen is geworden. Oefenen om het in meer contexten (goed) te kunnen toepassen.

Een paar quotes

Over Alle tijd, rust en ruimte om te luisteren:

Mensen zoeken de oorzaak van slecht luisteren vaak buiten zichzelf. Maar in essentie hebben ze wel degelijk veel invloed op de zaken die ze als belemmering noemen (het ontbreken van tijd, rust en ruimte)

Het creëren van ruimte om te luisteren is meestal een kwestie van van het afrekenen met belemmerende overtuigingen op identiteitsniveau. Stop met het moeten van dingen om iemand te zijn of te lijken.

Over de essentie van luisteren:

Luisteren is in essentie een gevende beweging. Als je goed luistert, geef je erkenning.

Die erkenning kan je geven op verschillende niveau’s: de ruimte geven om te spreken, horen wat de ander zegt, het proeven van het gevoel waarmee de ander iets zegt. begrijpen waar dat gevoel vandaan komt en aanvaarden wie iemand is.

In het luisteren ga je verbinding ervaren, omdat luisteren zichtbaar maakt.

Wat je verder kan verwachten zie je in de inhoudsopgave onderaan. Twee dingen die mij nog raakten:

  • Er zit een oefening in om “meer stemmen in jezelf” te ontdekken. Gaaf om op die manier erachter te komen wat je eigenlijk voor jezelf verzwijgt. Wat er eigenlijk niet mag zijn van jezelf.
  • Bij luisteren is het halve werk omschrijft hij voor een paar beroepen/functies waarom dat zo is. Over de leraar schrijft hij:

Hart horend pg 115

 

 

Hart horend

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén