De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

En toen was geluk heel gewoon! #zwemmendroerdalen

IMG_3018Volgende donderdag stemt de gemeenteraad over het openhouden van het zwembad tot augustus 2017. Het burgerinitiatief heeft dat nodig om wat nu als optie wordt uitgewerkt een eerlijke kans op slagen te geven. Een flink aantal mensen klimt in de pen om alle leden van de gemeenteraad nog even te laten weten waarom het voor ons zo belangrijk is. Ik dus ook en probeer daarbij niet in herhaling te vallen.

Net als ik als ouder wil dat mijn kinderen gelukkig zijn, net zo wil een gemeente eigenlijk alleen maar dat zijn inwoners gelukkig zijn. Even een herinnering voor de gemeenteraadsleden wat het ook alweer is dat ervoor zorgt dat mensen gelukkig zijn. Ik roep daarbij de hulp van Harvard en van het CBS in.

Wat maakt gelukkig?

Harvard deed 75 jaar onderzoek naar wat mensen gelukkig maakt en gezond houdt hun leven lang.

What keeps us happy and healthy as we go through life? If you think it’s fame and money, you’re not alone – but, according to psychiatrist Robert Waldinger, you’re mistaken. As the director of a 75-year-old study on adult development, Waldinger has unprecedented access to data on true happiness and satisfaction. In this talk, he shares three important lessons learned from the study as well as some practical, old-as-the-hills wisdom on how to build a fulfilling, long life.

Het antwoord: goede relaties.

Good relationships keep us happier and healthier. Period. We’ve learned three big lessons about relationships.

  • The first is that social connections are really good for us, and that loneliness kills.
  • So the second big lesson that we learned is that it’s not just the number of friends you have, and it’s not whether or not you’re in a committed relationship, but it’s the quality of your close relationships that matters.
  • And the third big lesson that we learned about relationships and our health is that good relationships don’t just protect our bodies, they protect our brains.

Mijn kinderen leren vooral thuis, bij familie en op de zwemclub hoe dat werkt, een fijne relatie opbouwen met een ander.

Ikzelf heb “als inwijkeling” mijn relaties hier opgebouwd door samen met anderen dingen te doen. Daar was bij, aan de rand van het zwembad zitten en elkaars kinderen aanmoedigen. Ondertussen hele mooie gesprekken voerend over wat ons bezighoudt.

CBS, onderzoek Sociale samenhang & Welzijn 2015 van CBS.

Sterkste relatie tussen gezondheid en geluk, Gezondheid is belangrijker voor het geluksgevoel dan inkomen.

Ook hier gebeurt in het zwembad/sportcomplex dus iets heel belangrijks voor het geluk van de inwoners. Ze zorgen zelf voor hun gezondheid, door samen te sporten, een leven lang.

Eindige budgetten en het lef om te kiezen.

Nou realiseer ik me als bedrijfseconoom verdomd goed dat budgetten eindig zijn. Het gemeenteraadslid zijn betekent dat je keuzes maakt, nooit zeker wetend hoe ze zullen uitpakken.

Ik wens jullie veel wijsheid toe en hoop dat we het ons kunnen veroorloven om iets in stand te houden dat zorgt voor het geluk van de inwoners, gewoon door samen te bewegen. En dat ook dan geluk heel gewoon kan zijn.

———————————————————————————————————————————————————-

Ps Voor de VVD-er die maar bleef hameren op de tarieven. Ikzelf kies anders als het gaat om tarieven. Ik vind toegankelijkheid van het sportcomplex voor iedereen en zeker voor mensen met lagere inkomens waanzinnig belangrijk. Word altijd heel akelig van onderzoeken over de invloed van opgroeien in armoede. Ken jij, VVD-er, de inkomensklasse van de kinderen die er komen sporten en kan jij me verzekeren dat met het fors verhogen van tarieven niet net zij buiten de boot vallen. En er wordt in het plan betaald met iets dat iedereen kan geven en heel kostbaar is: tijd. Het plan rekent met veel vrijwillige inzet.

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Rob Alberts 22 mei 2016

    Ik ben samen met jullie benieuwd.

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén