De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

@Edushock ideeën gezocht: Hoe maak je met padden/kikkers inspirerend onderwijs?

In mijn vrije tijd houd ik me bezig met Oze Sjtein. Grappig om te zien hoe mijn docent zijn en dit naar elkaar toegroeien. Als docent bedrijfseconomie ben ik diegene die manieren zoekt om “de wereld” naar de klas te krijgen. Met Oze Sjtein vertegenwoordig ik een stukje van “de wereld” dat probeert in de klas te komen. Daarbij wordt al meerdere jaren samengewerkt met Basisschool de Berensprong. Het “best uitgewerkte onderwijs” tot op heden was ons vogelproject vorig jaar. Deze video maakten we om afsluitend te laten zien wat er allemaal geleerd was. (met bijzondere aandacht voor woordenschat. De activiteit kuikentjes was populair, let eens op het aantal geleerde woorden).

Dit jaar worden padden en kikkers het thema. (met een themaweek van 26 tot 30 maart 2012). Dat sluit mooi aan op een andere jaarlijkse activiteit van Oze Sjtein, het overzetten van padden, kikkers en kamsalamanders (zeldzaam). Een impressie van vorig jaar:

En dan nu de vraag:

Hebben jullie nog aanvullende ideeën of online materiaal dat we zeker moeten gebruiken? Daag ons uit? Wat hebben wij:

Het jaarlijkse plaatsen (7 maart 2012 9.30) van de paddenschermen bij Kasteel Daelenbroeck. Dit keer niet alleen de leerlingen van Citaverde, maar ook van basisschool de Berensprong (groep 8). Daarmee is een extra leerkans gecreëerd want: “Instructie geven / aansturen moeten studenten Citaverde namelijk ook kunnen”. Ik zal daarbij aanwezig zijn om te vertellen hoe de pad beweegt en waarom de schermen gezet worden op de tijdstip/plaats/manier zoals ze dat die dag doen. Als het meezit vinden we levende exemplaren. (en ik ben dus niet op de edushock experience, jammer dat splitsen fysiek onmogelijk is)

Kikkervisjes worden gekweekt. Knutselen (ideeën?). De schoolbieb heeft een padden- en kikkers themakast (superboek?). Kikkerverhalen worden verteld. Een van onze 30 vrijwilligers helpen bij het overzetten mag. We kennen de site www.ravon.nl. En het overzetten kan op internet gevolgd worden www.padden.nu. Uiteindelijk ruimt de andere groep 8 op 6 april 2012 de paddenschermen weer op.

Gezocht wordt naar een manier om de link te leggen met de paddenpoel die ism het IKL ieder jaar wordt onderhouden door groep 7. Iets diepgaander dan er gewoon heen wandelen. Bedenk me dat ik de schoolgidsen van de Meinweg kan vragen een activiteit te verzorgen bij de poel.

En ja, volgens de voorspeller zijn we nog op tijd met de schermen, de grootste trek wordt vanaf 11 maart verwacht.

Verder Bericht

Vorige Bericht

8 Reacties

 1. ilsemeelberghs 2 maart 2012

  Van Jan Kluskens (IKL) via mail: “Het enige dat me zo te binnenschiet is het geweldige nummer: “Paddentrek” van Harrie Saxioni. De kinderen kunnen op die muziek tijdens de gymles zich wellicht helemaal inleven in een pad. Luister naar de muziek en je ziet de padden uit de strooisellaag kruipen”

  Dankjewel Jan voor de tip. Inderdaad geweldige muziek.

 2. Sanne Reijans (BS de Berensprong) 3 maart 2012

  Mooi nummer: Leuk idee voor de groepen 1/2.
  Wat een geweldig filmpje van het vogelproject, had ik nog niet gezien. Hopelijk komen er nog meer leuke ideetjes binnen m.b.t. het thema kikkers en padden.

 3. ilsemeelberghs 20 maart 2012

  [vimeo http://www

  w=400&h=300]

  Sjpek mit Eier 11-03-2012 Afl 56 from Omroep Roerstreek on Vimeo.

  Vanaf 20 minuten, onze paddenoverzetactie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén